Σάλος στο Ιράν με το νέο “ατόπημα” του Αχμαντινετζάντ

Μετά την δήλωση του ότι “ο Ούγκο Τσάβες θα αναστηθεί με τον Ιησού”, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δέχεται σήμερα σφοδρή κριτική για μια κίνηση, εντελώς λογική και ανθρώπινη. Στην κηδεία του προέδρου της Βενεζουέλας, την περασμένη Παρασκευή, ο Αχμαντινετζάντ αγκάλιασε την  μητέρα του Τσάβες, όταν πήγε για να την συλλυπηθεί και να την παρηγορήσει που έχασε τον γιο της. 

Η φωτογραφία του προέδρου να κρατά τα χέρια της 78χρονης Ελένα Φρίας και το πρόσωπό του να ακουμπά το δικό της- παρά την ανθρώπινη διάστασή της- σόκαρε τόσο τους Ιρανούς που σήμερα, τόσο ο κλήρος όσο και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας, έσπευσαν να τον κατακεραυνώσουν. 

Οι θρησκευτικοί συντηρητικοί επικριτές του Αχμαντινετζαντ τον κατηγόρησαν  ότι συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα  για  πρόεδρος ενός ισλαμικού κράτους και διέπραξε “haram” - ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια πράξη που απαγορεύεται σύμφωνα με το Ισλάμ. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο ένας άνδρας απαγορεύεται να αγγίξει μια ξένη γυναίκα (με την οποία δεν έχει συγγενικό δεσμό) ανεξαρτήτως ηλικίας και καταστάσεως, πόσο μάλλον δημοσίως.

Μάλιστα, ο Mohammad Taghi Rahbar, ο ηγέτης της προσευχής της Παρασκευής του Ισφαχάν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράν, δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ είχε "χάσει τον έλεγχο".

Παράλληλα,  ο Ιρανός πρόεδρος δέχεται τα πυρά από την πλευρά των πολιτικών αντιπάλων του αλλά και των φανατικών μουσουλμάνων υποστηρικτών του που τον ψήφισαν στις εκλογές του 2008. Σύμφωνα με τα μέλη του ιρανικού Κοινοβουλίου, η πράξη αυτή αποδεικνύει την “διεστραμμένη ψυχή” του Αχμαντινετζάντ.

Ο βουλευτής Μοχάμεντ Dehghan είπε ότι μια τέτοια πράξη από έναν επιφανή αξιωματούχο,   διαφωνεί με την συμπεριφορά ενός μουσουλμάνου, και κάλεσε τους μελετητές του Κορανίου να φέρουν τον πρόεδρο ενώπιον της δικαιοσύνης για να “αντι-ισλαμική” συμπεριφορά.