Ιράκ: Παραιτήθηκε “απογοητευμένος” υπουργός του αλ Μαλίκι

Ο Ιρακινός υπουργός Γεωργίας Εζεντίν αλ Ντάουλα, μέλος του κοσμικού χαρακτήρα σουνιτικού κινήματος Ιρακίγια, παραιτήθηκε σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, την οποία κατηγόρησε ότι "δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού".

Ο αλ Ντάουλα είναι ο δεύτερος υπουργός του Ιρακίγια που παραιτείται μέσα οκτώ ημέρες, έπειτα από την αποχώρηση την 1η Μαρτίου του συναδέλφου του επί των Οικονομικών Ράφεχ αλ Ισάουι.

"Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να συνεχίσω να συμμετέχω σε μία κυβέρνηση που πλέον δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές προσδοκίες», δήλωσε ο αλ Ντάουλα σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σάλεχ Μουτλάκ, ο αλ Ντάουλα σκόπευε να παραιτηθεί προ πολλού, αλλά ο θάνατος ενός άνδρα—ο οποίος έχασε τη ζωή του σήμερα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στη Μοσούλη—επιτάχυνε τις εξελίξεις.Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι ο άνδρας έχασε τη ζωή του από πυρά που δέχθηκε στο πρόσωπο από αστυνομικό, ή στρατιώτη.

"Τα όπλα δεν έχουν να κάνουν τίποτε απέναντι στους διαδηλωτές. Έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα», υπογράμμισε οργισμένος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι, επίσης μέλος του Ιρακίγια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του αλ Ντάουλα.

Η δυσαρέσκεια του Ιρακίγια, που αντιπροσωπεύει την σουνιτική μειονότητα που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ιράκ έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από τη σύλληψη των σωματοφυλάκων του επίσης παραιτηθέντος Ισάουϊ και έχει διογκωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.