Το ύστατο χαίρε στον Κομαντάντε

Μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, ο λαός της Βενεζουέλας θα πει σήμερα, Παρασκευή, το ύστατο χαίρε στο δικό του Κομαντάντε, τον Ούγκο Τσάβες.

Η κηδεία του εκλιπόντος προέδρου θα γίνει αργότερα μέσα στη μέρα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν εκτελών χρέη προέδρου της χώρας Νίκολα Μαδούρο, μετά τη κηδεία, το σώμα του Τσάβες θα ταριχευτεί και “θα τοποθετηθεί στην αιωνιότητα, στο στρατιωτικό μουσείο”.

“Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο”, είπε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον Μαδούρο η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

“Το σώμα του προέδρου Τσάβες θα ταριχευτεί όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μαό και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα” συμπλήρωσε ο Μαδούρο. Μετά την εξώδιο τελετή, η σορός του Τσάβες θα εκτεθεί και πάλι στο κοινό για προσκύνημα για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Εκατομμύρια Βενεζουελάνοι και δεκάδες ηγέτες δίνουν το “παρών” στην κηδεία

Την κηδεία εκτός από εκατομμύρια κόσμου αναμένεται να παρακολουθήσουν και τουλάχιστον 30 ηγέτες από όλο τον κόσμο. Το “παρών” θα δώσουν οι περισσότεροι επικεφαλής των κρατών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και κάποιοι σύμμαχοι του Τσάβες, όπως ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν, ο Ραούλ Κάστρο της Κούβας και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι Ευρωπαίοι θα στείλουν αντιπροσωπείες. Τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες και είναι στη Βενεζουέλα από την Τετάρτη. Ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Κίρχνερ της Αργεντινής και ο αποκαλούμενος φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η κα Κίρχνερ αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω της τον υπουργό των Εξωτερικών.

Μετά την κηδεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 11 π.μ. τοπική ώρα (16.30 GMT), ο Ούγκο Τσάβες θα μεταφερθεί στο “στρατώνα του βουνού”. Εκεί είναι το στρατόπεδο από όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1992, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 1998.

Η κυβέρνηση λέει ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει και έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Τσάβες ο οποίος πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 58 ετών μετά διετή μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο που πέρασε από τη σορό του, στον Τσάβες έχει φορεθεί μια άψογη στρατιωτική στολή στο πράσινο της ελιάς, μαύρη γραβάτα, φέρει το κόκκινο θρυλικό μπερέ του και έχει γαλήνια όψη, μέσα από το γυαλί που καλύπτει την κορυφή του φέρέτρου του.

Ορκίζεται προσωρινός πρόεδρος ο Μαδούρο

Εν τω μεταξύ, και μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου μήνα, ο Νίκολα Μαδούρο ορκίζεται το απόγευμα προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Ο Μαδούρο, 50 ετών, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ούγκο Τσάβες, που απεβίωσε την Τρίτη από καρκίνο στο Καράκας, θα ηγηθεί της χώρας ως τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα οργανωθούν μέσα σ' ένα μήνα, σύμφωνα με το Σύνταγμα.