Απογοήτευσε τον ισραηλινό πρόεδρο ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες μέσα σε θερμό κλίμα αλλά το αποτέλεσμα των επαφών , πιθανότατα απογοήτευσε τον Ισραηλινό πρόεδρο.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Μπαρόσο ξεκαθάρισε στον Πέρες, ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επιβάλλει σύντομα κυρώσεις στον αιώνιο εχθρό του Ισραήλ, την ένοπλη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση της Χεζμπολάχ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την επίθεση στο  Μπουργκάς της Βουλγαρίας τον Ιούλιο του 2012.

 “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της σιιτικής Χεζμπολάχ, όμως μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει επαρκή γνώση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στην ΕΕ, ώστε να έχει ήδη λάβει την σχετική απόφαση¨είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πέρες προειδοποίησε ότι εάν καθυστερήσει τις κυρώσεις η ΕΕ,  η οργάνωση θα αυξήσει την ισχύ της . Παράλληλα κατηγόρησε την Χεζμπολάχ ότι υποστηρίζει την παραμονή του Σύρου προέδρου Ασαντ   στην εξουσία ."Ελπίζω να επαναφέρετε στην τάξη την Χεζμπολάχ" είπε απευθυνόμενος στον συνομιλητή του ο πρόεδρος Πέρες. 

Η Βουλγαρία ενέπλεξε τον Φεβρουάριο την Χεζμπολάχ στη βομβιστική επίθεση, στο Μπουργκάς πέρυσι, με αποτέλεσμα πέντε Ισραηλινοί να σκοτωθούν. 

Το Ισραήλ έχει αυξήσει την πίεσή του προς τις Βρυξέλλες και προς το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ζητώντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να χαρακτηρίσουν τη σιιτική οργάνωση με έδρα το Λίβανο «τρομοκρατική οργάνωση», επιβάλλοντας ταυτόχρονα οικονομικές κυρώσεις εναντίον της.