Η Χεζμπολάχ πίσω από την πολύνεκρη επίθεση στην Βουλγαρία τον Ιούλιο του 2012

Έργο της σιϊτικής στρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι η βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο με Ισραηλινούς, στο Μπουργκάς, που έγινε τον Ιούλιο του 2012 και στην οποία είχαν σκοτωθεί πέντε Ισραηλινοί και ένας Βούλγαρος.

Όπως αποφάνθηκαν σήμερα  οι βουλγαρικές αρχές, την επίθεση σχεδίασαν δυο μέλη της οργάνωσης , οι οποίοι έφτασαν στη χώρα -ένα μήνα νωρίτερα για να προετοιμάσουν το χτύπημα. Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν μπει στη χώρα χρησιμοποιώντας πλαστά, Καναδέζικα και Αμερικανικά, διαβατήρια.

Ο υπουργός εσωτερικών της Βουλγαρίας, σε δηλώσεις του, είπε ότι οι αρχές διαθέτουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι  οι δύο άνδρες ήταν μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χεζμπολάχ, αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. 

Λίγο μετά τη επίθεση οι βουλγαρικές Αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου και ανακοίνωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ντυμένος με αθλητική φόρμα , είχε μακρυά μαλλιά, είχε πλαστό αμερικανικό δίπλωμα οδήγησης και περιφερόταν για μία ώρα στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, πριν επιβιβαστεί στο μοιραίο λεωφορείο.

Οριν περίπου ένα μήνα, το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο βομβιστής καμικάζι, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν, είχε μπει σε λίστα καταζητούμενων. "Γνωρίζουμε ότι προέρχεται από μία χώρα, στην οποία όμως δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του τα τελευταία έξι χρόνια. Υπάρχουν άμεσες πληροφορίες ότι σχετιζόταν με τον καμικάζι βομβιστή, που διέμενε στη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας το όνομα 'Ζακ Φελίπε Μαρτίν' και με το βοηθό του 'Μαρτίν', ο οποίος φέρει το όνομα 'Ραλφ Γουίλιαμ Ρίκο'.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση των βουλγαρικών αρχών, το Ισραήλ- που από την αρχή είχε κατηγορήσει το Ιράν - είπε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν "διεξάγουν μια παγκόσμια εκστρατεία τρόμου” και κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να “φτάσουν στα απαιτούμενα συμπεράσματα σχετικά με την πραγματική φύση της Χεζμπολάχ”.
Μέχρι τώρα, η Ευρώπη έχει αρνηθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να χαρακτηρίσει την ιρανική εξτρεμιστική Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση.