Χιλή: Εκταφή της σωρού του Πάμπλο Νερούδα διέταξε η δικαιοσύνη

Η σωρός του Χιλιανού νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα,  θα εκταφεί μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ,  ύστερα από καταγγελίες ότι ο Νερούδα δηλητηριάστηκε από το δικτατορικό καθεστώς του  Αουγκούστο Πινοσέτ, δήλωσε σήμερα δικαστική πηγή της Χιλής.

Ο νομπελίστας συγγραφέας και ποιητής πέθανε στο Σαντιάγο της Χιλής τον Σεπτέμβρη του 1973, 12 ημέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Πινοτσέτ, και – όπως αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου του – ο ποιητής απεβίωσε από καρκίνο του προστάτη.

Όμως, ο Μανουέλ Αράγια- ο οποίος ήταν ο σωφέρ του Νερούδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του άρρωστου συγγραφέα μήνες, υποστηρίζει ότι παράγοντες της δικτατορίας εκμεταλλεύτηκαν την ασθένεια του για να του κάνουν ένεση με δηλητήριο στο στομάχι του, ενώ ήταν κλινήρης στην κλινική της Σάντα Μαρία, στο Σαντιάγο.

Παρόμοια καταγγελέια είχε κάνει και δικηγόρος του Κομμουνιστικού Κόμματος-μέλος του οποίου υπήρξε ο Νερούδα- ο οποίος ,νωρίτερα αυτό το μήνα, είχε δηλώσει ότι η ένεση που χορηγήθηκε στον Νερούδα περιείχε δηλητήριο και ότι του χορηγήθηκε κατόπιν εντολής του ίδιου του Πινοσέτ.

Παρ'όλα αυτά,η οικογένεια του Νερούδα και το ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την προστασία της κληρονομιάς του νομπελίστα ποιητή, επιμένουν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε καρκίνο.

Ο εθνικός ποιητής της Χιλής ήτανυποστηρικτής του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11 του Σεπτεμβρίου του 1973, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από το θάνατο του ποιητή σε ηλικία 69.