Νιγηρία: “Χτύπημα” στην οργάνωση Μπόκο Χάραμ

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Νιγηρίας σκότωσαν 20 μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κατά την διάρκεια μιας μάχης στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην πολιτεία Μπόρνο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός τους.

   Ο αντισυνταγματάρχης Σαγκίρ Μούσα, εκπρόσωπος της κοινής δύναμης του στρατού και της αστυνομίας στην πολιτεία, είπε ότι “οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ προσπάθησαν να επιτεθούν σε ένα στρατόπεδο. Η επίθεση απωθήθηκε ενώ στην διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν 20 τρομοκράτες”.

   Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η απόπειρα κατάληψης του στρατοπέδου έγινε στο χωριό Μογκούνο, περίπου 200 χλμ. από την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, την Μαϊντουγκούρι. Η πόλη αυτή θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης.

   Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ -η οποία μάχεται για την δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία- έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους από το 2009.

   Στα τέλη Φεβρουαρίου, μεταφορτώθηκε ένα βίντεο στον ιστότοπο YouTube στο οποίο απεικονίζονται ένοπλοι που δήλωσαν πως ανήκουν στην Μπόκο Χαράμ και κρατούν μια οικογένεια επτά Γάλλων που απήγαγαν σε ένα εθνικό πάρκο του Καμερούν.

   Η οργάνωση δεν είχε ποτέ πριν αναλάβει την ευθύνη για απαγωγές δυτικών.

   Η κυβέρνηση της Γαλλίας έκανε πάντως σαφές πως θεωρεί υπεύθυνη για την απαγωγή την Μπόκο Χαράμ-μια οργάνωση που διαθέτει πολλές ομάδες ενόπλων, με διαφορετικά επίπεδα συντονισμού.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...