Αφγανιστάν:Νεκρά “κατά λάθος” δύο παιδιά από νατοϊκά πυρά

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν από τα πυρά Αυστραλών στρατιωτών στο νότιο Αφγανιστάν στην διάρκεια μιας μάχης με αντάρτες. 'Οπως ανακοίνωσε η αφγανική αστυνομία "τα παιδιά φρόντιζαν βόδια στην περιοχή Τσαρτσίνο την Πέμπτη, όταν τα πυροβόλησαν κατά λάθος οι Αυστραλοί στρατιώτες, επειδή τα πέρασαν για αντάρτες των Ταλιμπάν"

Το NATO επιβεβαίωσε το επεισόδιο, λέγοντας ότι ευθύνεται για τον "αθέλητο θάνατο δύο νέων Αφγανών πολιτών κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης" την 28η Φεβρουαρίου.

"Απευθύνω την προσωπική μου συγγνώμη και συλλυπητήρια στην οικογένεια των αγοριών τα οποία σκοτώθηκαν", ανέφερε ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, διοικητής των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων σε επιχειρήσεις των ξένων δυνάμεων είναι συχνά αιτία προστριβών ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τη διεθνή συμμαχία. Έχουν προκαλέσει οργή πολλές φορές στον πληθυσμό και διαμαρτυρίες από τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Την 13η Φεβρουαρίου ένα αεροπορικό πλήγμα του NATO είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 10 Αφγανοί άμαχοι -ανάμεσά τους πέντε παιδιά και τέσσερις γυναίκες-, γεγονός το οποίο ώθησε τον Καρζάι να απαγορεύσει στις αφγανικές δυνάμεις να ζητούν αεροπορική υποστήριξη από το Σύμφωνο σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι.