Νέες “παράπλευρες απώλειες” του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Νέο επεισόδιο θανάτου αμάχων από νατοϊκούς βομβαρδισμούς σημειώθηκε στο Αφγανιστάν. Κατά την διάρκεια των συμμαχικών βομβαρδισμών εναντίων στόχων των Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άμαχοι – στην πλειοψηφία τους γυναίκες και μικρά παιδιά- και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σε ανακοίνωση του το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι "λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις καταγγελίες για θανάτους αμάχων και θα ερευνήσει το περιστατικό" ενώ Αφγανός αξιωματούχος είπε ότι τα θύματα-που σκοτώθηκαν όταν βόμβα έπληξε το σπίτι τους στην επαρχία Κουνάρ- δεν αποκλείεται να ήταν συγγενείς των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι, μέχρι το τέλος του 2012 θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν  33.000 στρατιώτες σε μια κίνηση που "θα σημάνει την αρχή του τέλους για τον συγκεκριμένο πόλεμο". Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέπτυξε το σχέδιο αποχώρησης των αμερικανών στρατιωτών, ενώ στα εδάφη του Αφγανιστάν θα παραμείνουν περί τους 70.000 στρατιώτες μετά το 2012.

Σε σταδιακή απομάκρυνση των δυνάμεών της από το Αφγανιστάν, κατ' αναλογία με το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, προχωρά και η Γαλλία.

Λίγο μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι "με δεδομένες τις προόδους που έχουν σημειωθεί, η Γαλλία θα προχωρήσει σε σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, σε συνεννόηση με τους συμμάχους αλλά και με τις αφγανικές αρχές".

 Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί προκαλούν εδώ και πολύ καιρό τριβές ανάμεσα στον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τους συμμάχους του στο NATO, οι οποίοι προστατεύουν την εύθραυστη κυβέρνησή του έναντι των ανταρτών Ταλιμπάν.

Στις αρχές Ιουνίου μια αεροπορική επίθεση στην Λογκάρ, νότια της Καμπούλ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άμαχους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, προκαλώντας οργή στον πληθυσμό. Το NATO κατόπιν δεσμεύθηκε ότι δεν θα προχωράει σε επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές.

Περίπου 13.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί την περίοδο 2007-2012 στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το NATO