Μπαν Κι- μουν: Κατάρρευση της Συρίας αν παρέμβουμε στρατιωτικά

Τηλεφωνικά συνομίλησαν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Μπαράκ Ομπάμα με κύριο θέμα την κρίση στη Συρία αλλά και άλλα επείγοντα διεθνή θέματα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

"Αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατόν", σημειώνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον.

Οι δυο πρόεδροι εξέφρασαν "την κοινή επιθυμία να αποφευχθούν όλες οι ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις", πρόσθεσε το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε εκ νέου τον Αμερικανό ομόλογο του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από τη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν εκτίμησε ότι μια στρατιωτική λύση στη Συρία θα οδηγήσει σε μια "διάλυση" της χώρας, όπου η σύγκρουση έχει προκαλέσει περίπου 70.000 νεκρούς σε σχεδόν δύο χρόνια.

"Συνεχίζω να παροτρύνω τα εμπόλεμα μέρη στη Συρία να βρουν το δρόμο προς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι φρικαλεότητες των τελευταίων μηνών και ετών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: η στρατιωτική λύση (. . .) οδηγεί στη διάλυση της Συρίας", τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

"Ποια θηριωδία πρέπει ακόμη να συμβεί για να κινηθεί ο κόσμος;", διερωτήθηκε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Εκτίμησε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει πλέον να είναι "σιωπηλός μάρτυρας" μπροστά στην κρίση αυτή.

"Πρέπει να συναντηθούν και να καθορίσουν τις παραμέτρους μιας δημοκρατικής μετάβασης που θα μπορούσε να είναι η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η Συρία", τόνισε.