Σφοδρές μάχες γύρω από το ιστορικό Τέμενος των Ομεϊάδων στο Χαλέπι

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα γύρω από το Μεγάλο Τέμενος των Ομεϊάδων -το ιστορικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 80υ αιώνα- στο Χαλέπι, με ανυπολόγιστες καταστροφές στον χώρο του Τεμένους.

“Ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί από τρομοκράτες προκάλεσε υλικές ζημιές στον νότιο περίβολο του Μεγάλου Τεμένους των Ομεϊάδων και στον παρακείμενο τομέα”, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, σύμφωνα με το οποίο “δεν είναι η πρώτη φορά που ένοπλες ομάδες τρομοκρατών επιτίθενται στο Τέμενος”

Μέσα στο κτίσμα του 8ου αιώνα, που ανακατασκευάσθηκε τον 13ο, τάπητες, έπιπλα και αντίγραφα του Κορανίου έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ αρκετά βιτρό έχουν σπάσει, είχε διαπιστώσει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στις μάχες.

Το Μεγάλο Τέμενος των Ομεϊάδων έχει υποστεί ήδη σοβαρές ζημιές από τις μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τις δυνάμεις του καθεστώτος, που κρατούν εδώ και σχεδόν πέντε μήνες.

 Επιπλέον, συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από την αστυνομική ακαδημία στο Χαν αλ Άσαλ, ένα από τα τελευταία ορμητήρια των κυβερνητικών δυνάμεων στα βόρεια του Χαλεπιού και θέατρο σκληρών μαχών κατά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

“Οι αντάρτες κατέλαβαν θέσεις σε ένα εργοστάσιο καλωδίων όπου είχαν οχυρωθεί στρατιώτες της κυβέρνησης”, τονίζει η ίδια πηγή. Στις χθεσινές μάχες είχαν χάσει τη ζωή τους 45 στρατιώτες και 26 αντάρτες.