Συρία: Νέο μακελειό στο Χαλέπι- Επιμένει στην αποχώρηση η αντιπολίτευση

Τουλάχιστον τρεις πύραυλοι έπεσαν σήμερα σε ένα προάστιο του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας 12 αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους ανθρώπους, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πύραυλοι στόχευαν τη συνοικία Τάρικ αλ Μπαμπ, στα ανατολικά της πόλης. Σύμφωνα με ντόπιους ακτιβιστές πολλά σπίτια γκρεμίστηκαν και ολόκληρες οικογένειες θάφτηκαν στα συντρίμμια.

Ένας ακτιβιστής είπε ότι ένας πύραυλος έπεσε στη γειτονιά Αρντ αλ Χάρμα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. "Υπάρχουν οικογένειες θαμμένες στα συντρίμμια. Δεν περιγράφεται, είναι αποκρουστικό θέαμα", είπε ο ακτιβιστής μιλώντας μέσω Skype στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης, αλλά ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει αν παραιτηθεί και δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμφωνία.  Στο κείμενο του Συνασπισμού που συνεδρίασε στο Κάιρο, αναφέρεται ότι οι ευθύνες για την αιματοχυσία πρέπει να επιρριφθούν στον Ασαντ και το περιβάλλον του και ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Η συριακή αντιπολίτευση λέει "ναι"  στην έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους του καθεστώτος της Δαμασκού,οι οποίοι όμως "δεν έχουν αίμα στα χέρια", διευκρινίζοντας ότι ο διάλογος αναγκαστικά θα έχει ως αντικείμενο την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Το καθεστώς της Δαμασκού, από την πλευρά του, έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμο για διάλογο, αλλά χωρίς όρους.

Επιπλέον, η συριακή αντιπολίτευση σχεδιάζει να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα χειρίζεται τις υποθέσεις των εδαφών που ελέγχονται από τους αντάρτες, ενώ ο Συνασπισμός θα αποφασίσει στις 2 Μαρτίου για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και τον επικεφαλής του. Η νέα συνεδρίαση των μελών του Συνασπισμού θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.