53 νεκροί από έκρηξη βόμβας στη Δαμασκό- Βομβαρδισμοί σε νοσοκομείο στη Ντεράα

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Δαμασκού όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο κτίριο του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, σκορπώντας τον θάνατο. 

Η επίθεση σημειώθηκε στην πολυσύχναστη περιοχή Μαζράα και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 53 ανθρώπων. Υπάρχουν όμως φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 200 τραυματίες, αρκετοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσα τους και πολλά μικρά παιδιά από ένα κοντινό σχολείο.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση που σημειώνεται στην συριακή πρωτεύουσα μετά την διπλή επίθεση αυτοκτονίας που εγινε στις 10 Μαΐου του 2012, από την οποία σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι.

Η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για “τρομοκρατικό χτύπημα” και μετέδωσε εικόνες με διαμελισμένα πτώματα να κείτονται στο δρόμο, ένα αυτοκίνητο να φλέγεται και πυκνό καπνό να έχει τυλίξει την περιοχή. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε ακτίνα 500 μέτρων σχεδόν καταστράφηκαν.

Ακτιβιστές ανέφεραν τουλάχιστον δύο ακόμη εκρήξεις στην πόλη, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Την ίδια ώρα, η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι οβίδες εκτοξεύτηκαν εναντίον της έδρας του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην πρωτεύουσα.

 Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμό συριακών μαχητικών αεροσκαφών σε νοσοκομείο εκστρατείας στην επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 8 αντάρτες, 3 μέλη του ιατρικού προσωπικού και 7 πολίτες, κατέληξε το Παρατηρητήριο.

Η συριακή αντιπολίτευση καταδίκασε την "τρομοκρατική", όπως την χαρακτήρισε, επίθεση, αποφεύγοντας να κατηγορήσει το συριακό καθεστώς, όπως έκανε στο παρελθόν για τις επιθέσεις αυτού του είδους.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός καταδίκασε την σημερινή επίθεση αυτοκτονίας και χαρακτήρισε εγκληματικές τις επιθέσεις που έχουν στόχο αμάχους "όποιος κι αν είναι ο δράστης τους".

Οι αντάρτες που ελέγχουν περιοχές στα νότια και ανατολικά της Δαμασκού έχουν αρχίσει εδώ και ένα μήνα να επιτίθενται με σφοδρότητα τις επιθέσεις κυβερνητικών στόχων και περιοχών που ελέγχονται από το καθεστώς, έχουν πραγματοποιήσει αρκετές βομβιστικές επιθέσεις  κατά το τελευταίο έτος.

Η ομάδα ανταρτών Jabhat al-Nusra, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έχει  αναλάβει την ευθύνη για πολλές από αυτές τις επιθέσεις και ισχυρίζεται ότι  πραγματοποίησε 17 χτυπήματα  σε διάφορες περιοχές της Δαμασκού, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.