Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στη Νότιο Κορέα

Η Παρκ Γκεούν-χιέ ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας. Η ανάληψη της προεδρίας από μία γυναίκα αποτελεί ιστορικό γεγονός για την πατριαρχική Νότια Κορέα.

Η Παρκ Γκεούν-χιέ γνωρίζει καλά το προεδρικό μέγαρο. Ήταν εννέα ετών όταν ο πατέρας της κατέλαβε την εξουσία στη Νότια Κορέα το 1961 με στρατιωτικό πραξικόπημα και κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή μέχρι τη δολοφονία του, το 1979.

Η Παρκ Γκεούν-χιέ σπούδαζε στη Γαλλία το 1974 όταν ο πατέρας την κάλεσε πίσω, μετά τη δολοφονία της μητέρας της από έναν υποστηρικτή του κομμουνιστικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Πέντε χρόνια αργότερα, ο πατέρας της δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών και η ίδια εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο και αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή μέχρι το 1998, οπότε εξελέγη βουλευτής.

Η Παρκ, 60 ετών, δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έχει παιδιά: "Δεν έχω οικογένεια για να ασχοληθώ και δεν έχω παιδιά για να με κληρονομήσουν. Εσείς, ο λαός, είστε η οικογένειά μου και η ευτυχία σας είναι ο λόγος για τον οποίο παραμένω στην πολιτική", δήλωνε πριν από τις εκλογές.

Οι επικριτές της την θεωρούν απόμακρη και ψυχρή και την χαρακτηρίζουν "βασίλισσα των πάγων". Οι υποστηρικτές της επαινούν την ηρεμία της, τις ηγετικές της ικανότητες και μία μαχητικότητα που θα τής χρειασθεί σε μία πατριαρχική χώρα, όπου οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 1% των ηγετικών επιχειρηματικών θέσεων.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της θα κληθεί να ασχοληθεί με επείγουσες υποθέσεις όπως η Βόρεια Κορέα.Η ίδια αναφέρθηκε - μετά την ορκωμοσία της στην πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ- χαρακτηρίζοντάς την απειλή για την επιβίωση και το μέλλον του κορεατικού λαού, δεσμεύθηκε ωστόσο να ακολουθήσει μία πολιτική βήμα-βήμα προσέγγισης της Βόρειας Κορέας.

Η Παρκ δήλωσε ότι η πολιτική της απέναντι στην Πιονγιάνγκ θα βασίζεται στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, βήμα-βήμα , και επί τη βάσει μία αξιόπιστης δύναμης αποτροπής.