Στη Νιγηρία μεταφέρθηκαν οι Γάλλοι υπήκοοι που απήχθησαν στο Καμερούν

Στη Νιγηρία μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας από του αντάρτες της Μπόκο Χάραμ, οι Γάλλοι υπήκοοι που απήχθησαν χθες στο Καμερούν, ανάμεσα τους και τέσσερα παιδιά.

"Οι απαγωγείς (των Γάλλων) διέσχισαν τα σύνορα της Νιγηρίας με τους ομήρους τους", δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καμερούν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Καμερούν (Crtv).

"Παρατηρώ κυρίως την ανάπτυξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, στην προκειμένη περίπτωση της Μπόκο Χαράμ, σε εκείνη την πλευρά του Καμερούν, κάτι αρκετά ανησυχητικό που μας κάνει να κινητοποιηθούμε", πρόσθεσε ο Ολάντ διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των υπηκόων της σε συνεργασία με τις αρχές του Καμερούν και της Νιγηρίας.

Η πρεσβεία της Γαλλίας στη Γιαουντέ συνέστησε αργά χθες βράδυ σε όλους του Γάλλους που είναι στο βόρειο άκρο του Καμερούν να καταφύγουν αμέσως σε ασφαλές σημείο.

Η απαγωγή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά αυτήν των επτά ξένων εργαζόμενων σε λιβανική κατασκευαστική εταιρία στη βόρεια Νιγηρία, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ένα σκέλος της Μπόκο Χαράμ, η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).

Με τη νέα αυτή απαγωγή αυξάνεται σε 15 ο αριθμός των Γάλλων ομήρων στο εξωτερικό, όλοι στην Αφρική, μεταξύ αυτών τουλάχιστον έξι κρατούνται από την AQMI στην περιοχή του Σάχελ.

Σύμφωνα με το Intel center media list, ένα αμερικανικό ερευνητικό κέντρο, ειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας, η Γαλλία είναι η δυτική χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ομήρων πολιτών της στον κόσμο, και ακολουθούν οι ΗΠΑ με εννέα ομήρους.

Οι απαγωγές των Γάλλων στη μεγάλη περιοχή της Δυτικής Αφρικής έγιναν μετά τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών.