Αγωνία για την απαγωγή και με Έλληνα όμηρο στη Νιγηρία

Επτά ξένοι υπήκοοι- οι οποίοι εργάζονταν για τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία Setraco- απήχθησαν τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή ,  στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων  τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο χωριό Τζαμάαρε, στην πολιτεία του Μπαουτσί, στη βόρεια Νιγηρία.

Την ευθύνη για την απαγωγή ανέλαβε σήμερα με ανακοίνωση της η  ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου (Ansaru), η οποία θεωρείται παρακλάδι της εξτερεμιστικής Μπόκο Χάραμ.

Η οργάνωση ανακοίνωσε πως "κρατάει επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων Λιβανέζους και Ευρωπαίους συναδέλφους τους που εργάζονταν για τη Setraco", και εξηγεί ότι πραγματοποίησε αυτή την απαγωγή "στη βάση των παραβιάσεων και των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν έναντι της θρησκείας του Αλλάχ από τις ευρωπαϊκές χώρες, σε πολλά μέρη μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν και το Μαλί".

Σύμφωνα με τη νιγηριανή αστυνομία, ανάμεσα στους ομήρους είναι τέσσερις Λιβανέζοι, ένας Βρετανός, ένας Έλληνας και ένας Ιταλός και η ανυσηχία για την τύχη τους είναι έντονη καθώς, παρόμοιες απαγωγές στο παρελθόν δεν είχαν αίσιο τέλος.

Ένας Βρετανός και ένας Ιταλός είχαν απαχθεί στο βορρά το 2011, καθώς κι ένας Γερμανός, το 2012, στην περιοχή του Κάνο και οι απαγωγείς τελικά είχαν σκοτώσει αυτούς τους ομήρους.

Οι απαγωγές είναι συνηθισμένες στη Νιγηρία, την πιο πολυάνθρωπη χώρα της Αφρικής, με 160 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στο Δέλτα του Νίγηρα, την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της νότιας Νιγηρίας . Παρόλα αυτά, οι όμηροι τις περισσότερες φορές απελευθερώνονται έναντι λύτρων.