Μπαχρέιν: Με αίμα βάφτηκε η 2η επέτειος της Αραβικής Άνοιξης

Ένας νεαρός διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα και αρκετοί τραυματίστηκαν στο Μπαχρέιν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία σε σιτικά χωριά, κατά τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης.

Μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης, χιλιάδες  διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους  της επαρχίας,  για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης και να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση στην οποία πήραν μέρος κυρίως σιίτες,και την οποία κατέστειλαν οι αρχές με τη στρατιωτική συνδρομή άλλων χωρών του Κόλπου τον Μάρτιο του 2011.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ με φυσίγγια που περιέχουν σκάγια εναντίον διαδηλωτών που πέταγαν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τους αστυνομικούς, που είχαν παραταχθεί γύρω από σιιτικά χωριά.

Κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, από τα αστυνομικά πυρά σκοτώθηκε ένα 16 αγόρι  στο χωριό Ντάιχ, όπως ανακοίνωσε το κύριο σιιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης αλ Ουέφακ. Παράλληλα, τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, "κάποιοι σοβαρά", ενώ άλλοι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων από την αστυνομία σε κατοικημένες περιοχές.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε τον θάνατο του νεαρού διαδηλωτή. Και πρόσθεσε ότι το περιστατικό θα ερευνηθεί και ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην εισαγγελία.

Στο μεταξύ, σε προάστιο της Μανάμα οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να εμποδίσουν δεκάδες διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς την ιστορική Πλατεία του Μαργαριταριού, σημείο-σύμβολο της εξέγερσης της 14ης Φεβρουαρίου 2011.

Η αντιπολίτευση του Μπαχρέιν ζητεί την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας, το σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από τη διενέργεια εκλογών και να δοθεί τέλος στις διακρίσεις λόγω δόγματος. Οι σιίτες αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων του Μπαχρέιν που κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία,

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των δύο ετών που διαρκεί το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, ενώ πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί.