Τουλάχιστον 15 νεκροί σε επιθέσεις στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι- κυρίως μαχητές των Ταλιμπάν και στρατιωτικοί- σκοτώθηκαν σήμερα στο Πακιστάν, σε διαφορετικά επεισόδια βίας.

Λεωφορείο με φιλοκυβερνητικούς εθνοφύλακες ανατινάχθηκε σε νάρκη, που είχε τοποθετηθεί από αντάρτες σε δρόμο στην περιοχή Ορακζάι.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και  13 τραυματίστηκαν. Στο λεωφορείο, το οποίο επέστρεφε από ζώνη συγκρούσεων με μαχητές του κινήματος των Ταλιμπάν και άλλες ισλαμιστικές ομάδες, επέβαιναν 20 εθνοφύλακες και ο οδηγός.

Την περασμένη εβδομάδα, η έκρηξη μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε μια αγορά στην κυριότερη πόλη της Ορακζάι, την Καλάγια, είχε σκοτώσει 14 ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον έξι αντάρτες - πέντε από τους βομβιστές αυτοκτονίας - έχασαν τη ζωή τους και ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκε σε επίθεση και ανταλλαγή πυροβολισμών σε αστυνομικό τμήμα στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Ο εκπρόσωπος των Πακιστανών Ταλιμπάν Εχσανουλάχ Εχσάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και προειδοποίησε ότι θα γίνουν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ ηγέτες περίπου 25 πολιτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στην Ισλαμαμπάντ για να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και την πρόσφατη προσφορά των ισλαμιστών ανταρτών να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Εχσάν επανέλαβε την προθυμία της Τεχρίκ ε Ταλιμπάν Πακιστάν (‘Κίνημα των Σπουδαστών στο Πακιστάν’), μια οργάνωσης-ομπρέλας διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων, να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, αλλά έθεσε όρους, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης ορισμένων σημαντικών στελεχών των αντικαθεστωτικών.

Από την δημιουργία του Κινήματος αυτού το 2007 τουλάχιστον 5.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις σ' όλο το Πακιστάν.