Η Αίγυπτος καταδικάζει τις εντολές θανάτου

Σε έντονο τόνο καταδίκασε η Αίγυπτος τις εντολές θανάτου, με τις οποίες απείλησε υπερσυντηρητικός ισλαμιστής κληρικός τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της χώρας. Μάλιστα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νομικά μέτρα. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στις κατοικίες των πολιτικών που μπήκαν στο στόχαστρο του κληρικού. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει το πόσο τεταμένη αλλά και πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία στη χώρα.

Ο φετβά του κληρικού Μαχμούντ Σαμπάν στρέφεται κατά του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας. Ο Σαμπάν κατηγορεί το κόμμα του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης μετριοπαθούς πολιτικού ότι “θέλει να βάλει φωτιά στην Αίγυπτο για να πάρει την εξουσία”. Η ετυμηγορία του νόμου του θεού κατά του Ελ Μπαραντέι “είναι ο θάνατος”, σύμφωνα με τον κληρικό που στράφηκε και κατά του πρώην προεδρικού υποψήφιου Χαμντίν Σαμπάχι.

Η κυβέρνηση πάντως προειδοποιεί για τα έκτροπα που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες ενέργειες.

Σημειώνεται πως η απειλή του κληρικού έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Τυνησία που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και επικίνδυνη ένταση και οδήγησε στη διάλυση της κυβέρνησης.