Εκτέλεσαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Τυνησία

Κύμα οργής έχει προκαλέσει στην Τυνησία η εκτέλεση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Chokri Belaid. Χιλιάδες οργισμένοι άνθρωποι διαδηλώνουν μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών. Η οργή φαίνεται να πυροδοτεί νέο κύκλο διαδηλώσεων καθώς διαμαρτυρίες ξεκινούν και σε άλλες πόλεις. Κατά εκατοντάδες κατεβαίνουν στους δρόμους οι διαδηλωτές στην Σιντί Μπουζίντ. 

"Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι είναι στους δρόμους, καίνε λάστιχα και πετούν πέτρες στην αστυνομία. Υπάρχει τεράστια οργή" είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται, ο Τυνήσιος πρόεδρος Μαρζουκί διαμήνυσε ότι η χώρα "θα συνεχίσει να πολεμά τους εχθρούς της επανάστασης".

Καθώς η οργή ενισχύεται, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα έσπευσε να ξεκαθαρίσει μέσω του Τύπου ότι η κυβέρνηση "είναι αθώα" όσον αφορά στη δολοφονία του Belaid.

O Belaid δείχνει τα τραύματα του μετά από παλαιότερη επίθεση που είχε δεχτεί

Ο Belaid δέχτηκε θανάσιμο πυροβολισμό μόλις βγήκε από το σπίτι του, στην πρωτεύουσα Τύνιδα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP.

Ο εκπρόσωπος της τυνησιακής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη δολοφονία “αποτρόπαιο έγκλημα” χωρίς όμως να δώσει κάποια περαιτέρω πληροφορία για τις συνθήκες του εγκλήματος. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία και για τα αίτια της δολοφονίας.

Ο Belaid ασκούσε δριμύτατη κριτική κατά του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα που κατέχει την εξουσία στην Τυνησία μετά την ανατροπή του πρώην καθεστώτος από τους εξεγερμένους της Αραβικής Άνοιξης.

Ασθενοφόρο παραλαμβάνει τη σορό του δολοφονηθέντος ηγέτη της αντιπολίτευσης

Να σημειωθεί ότι η Τυνησία ήταν η πρώτη χώρα όπου ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη -θρυαλλίδα απετέλεσε η αυτοπυρπόληση ενός ανθρώπου στη δημόσια αγορά που διαμαρτυρόταν για την καταπίεση του καθεστώτος- και έκτοτε αποτέλεσε πρότυπο και έμπνευση για τις υπόλοιπες χώρες όπου διαδόθηκε η εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης και προκάλεσε την πτώση πολυετών απολυταρχικών καθεστώτων.

Η ισορροπία και η ειρήνη στην Τυνησία είναι πολύ εύθραυστη. Ενώ με τις αιματηρές εντάσεις να συνεχίζονται στη γειτονική Αίγυπτο, η απειλή να βυθιστεί ο αραβικός κόσμος σε ένα νέο κύκλο αίματος, φωτιάς και αναταραχών είναι παραπάνω από ορατός. 

H χήρα του Belaid σοκαρισμένη από τη δολοφονία του συζύγου της