Το βόρειο Μάλι φλέγεται από γαλλικά πυρά

Στα χέρια των γαλλικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον η πόλη- κλειδί του Βορρά στο Μάλι, το Κιντάλ και τα γαλλικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν τις θέσεις των ανταρτών ώστε να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους στην πόλη- προπύργιο. 30 γαλλικά τζετ βάλλουν κατά των δυνάμεων των Ισλαμιστών.

Φόβοι πάντως εκφράζονται ότι δυνάμεις των ανταρτών μπορεί να ανασυνταχθούν ή και να ενισχυθούν με δυνάμεις από άλλες ισλαμιστικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής της Αφρικής.

Το Σάββατο, σε επίσκεψη αστραπή στο Μάλι ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη στήριξη του Παρισιού στην κυβέρνηση στο Μάλι. Περίπου 3.500 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μάλι, άλλες 2.000 Γάλλοι πολίτες ζουν στη χώρα ενώ Γάλλοι όμηροι πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

200 χιλιόμετρα βόρεια του Κιντάλ, στα βουνά Ιφογάς πιστεύεται ότι οι Ισλαμιστές έχουν βρει καταφύγιο μετά την απώθηση τους από το Κιντάλ.

Παρά την ταχεία επέλαση των γαλλικών στρατευμάτων, πάντως, πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι αποστολή εξετελέσθη στο Μάλι.

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο πρόεδρος του Μάλι παραδέχτηκαν το Σάββατο ότι είναι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η αποστολή στη χώρα έχει τελειώσει ενώ ο Μαλινέζος πρόεδρος ανέφερε ότι θα είναι δύσκολο για τη χώρα να απαλλαγεί από τους Ισλαμιστές.