Μάλι: Στο μέτωπο του πυρός μεταβαίνει ο Ολάντ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί το βράδυ της Παρασκευής αεροπορικώς στο Μάλι για να συναντηθεί την επομένη στην πρωτεύουσα Μπαμάκο με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν".

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Μάλι έρχεται την στιγμή που οι συμμαχικές δυνάμεις προελαύνουν στα βόρεια της χώρας, σημειώνοντας νίκες κατά των ανταρτών ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και το θρίλερ ομηρίας επτά Γάλλων υπηκόων από την Αλ Κάιντα.

Ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι "πιθανόν" οι Γάλλοι όμηροι να βρίσκονται στο βόρειο Μαλί. Έξι μεταξύ αυτών κρατούνται από την οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) και ένας από το Κίνημα Eνότητας και Ιερού Πολέμου στη Δυτική Αφρική (MUJAO).

Η "Λιμπερασιόν" αναφέρει ακόμα πως ο Ολάντ σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί τη θρυλική πόλη της ερήμου Τιμπουκτού, την οποία οι δυνάμεις της Γαλλίας και του Μάλι ανακατέλαβαν πριν λίγες ημέρες από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Εχθές, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευσή του να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Μαλί.

Στο πλαίσιο αυτό -και σύμφωνα με τα ψηφίσματα 2071 και 2085 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας και χαιρετίζει την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι, τις οποίες βοηθούν η Γαλλία και περιφερειακές δυνάμεις κατά των τρομοκρατικών ομάδων στο βόρειο Μάλι.