Προελαύνουν στο Μάλι οι γαλλικές δυνάμεις

 Μετά από δέκα μέρες σφοδρών συγκρούσεων σε όλη την βόρεια περιφέρεια του Μάλι, Γάλλοι στρατιώτες και άνδρες του στρατού κατέλαβαν σήμερα το Γκάο, οχυρό των ισλαμιστών, την κύρια πόλη στο βόρειο Μαλί, πετυχαίνοντας μία στρατηγική νίκη στον αγώνα κατά των ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων.

"Οι δυνάμεις του Μάλι και τις Γαλλίας απελευθέρωσαν το Γκάο", αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι οι ειδικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τη νύχτα το αεροδρόμιο και μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Γκάο 1.200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπαμακό.

"Οι γαλλικές και οι αφρικανικές δυνάμεις ελέγχουν κατά 100% την πόλη του Γκάο. Υπάρχει μια αγαλλίαση στον κόσμο, όλοι είναι ευχαριστημένοι", δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μάλι. Όμως οι πρώτες μαρτυρίες κάνουν λόγο για λεηλασίες.

"Δεν γίνονται πλέον μάχες" στην περιοχή του Γκάο, "αλλά σποραδικά επιχειρήσεις παρενόχλησης από τρομοκρατικά στοιχεία που ανοίγουν πυρ εναντίον των θέσεων μας και μετά καταφεύγουν σε αστικές περιοχές", δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου

Το Παρίσι δήλωσε ότι αφρικανικά εκστρατευτικά σώματα, που αποτελούνται από στρατιωτικούς από τη Νιγηρία και το Τσάντ, έφθασαν στην περιοχή για να διαδεχθούν τις γαλλικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, σε έκτακτη σύνοδο στο Αμπιτζάν, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των κρατών της Οικονομικής Κοινότητας της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), αποφάσισαν να "αυξήσουν" το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων που υποσχέθηκαν στο Μαλί για να φθάσουν τους "5700 άνδρες".