Διεθνής ανησυχία για την ισραηλινή επιδρομή στη Συρία

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στα Ηνωμένα Έθνη το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, όπου η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κομβόι που μετέφερε όπλα στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου ενώ η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο βορειοδυτικά της Δαμασκού και ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από την επιδρομή αυτή.

Μετά τις προειδοποιήσεις της Συρίας για μια πιθανή "αιφνίδια" απάντησή της στην επίθεση του Ισραήλ , ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τις "σοβαρές ανησυχίες" του και κάλεσε "όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν τις εντάσεις ή την κλιμάκωσή τους στην περιοχή".

Ανησυχία για τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε συριακό έδαφος εξέφρασε και η σύμμαχος της Δαμασκού, Ρωσία, τονίζοντας ότι- αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν "θα πρόκειται για μια ανεπίτρεπτη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, που παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι ανεπίτρεπτη, όποιο και αν είναι το κίνητρό της".

"Ουδέν σχόλιον" από το Ισραήλ

Από την πλευρά του, το Ισραήλ τηρεί απόλυτη σιγή σχετικά με το επεισόδιο. Ο υπουργός Οικονομικών και μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας Γιουβάλ Στάινιτς, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε πως ενημερώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. "Για να το πω αλλιώς: κανένα σχόλιο", είπε χαρακτηριστικά.

 "Το Ισραήλ δηλώνει πάντα πως αν εξελιγμένα όπλα από το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και την Ρωσία πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ, τότε θα έχει παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή", τόνισε ο ο Τζάχι Χανέγκμπι βουλευτής και πρώην πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων εξελιγμένα όπλα" ενώ η Τεχεράνη έχει αναπτύξει δύο συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Από την πλευρά της, η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση , επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια να πληγούν οι αραβικές στρατιωτικές δυνατότητες.

"Η Χεζμπολάχ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την ηγεσία της Συρίας, τον στρατό και το λαό της", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία καταλήγει πως θα σταθεί στο πλευρό του συμμάχου της, του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.