Γεωργία: Σάλος από βασανιστήρια στις φυλακές

Την παραίτησή του υπέβαλε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Μπάτσο Αχαλάια, μετά το σάλο που ξέσπασε από αποκαλύψεις για βασανιστήρια κρατουμένων σε φυλακή στην Τιφλίδα. "Αισθάνομαι ηθική και πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι αποτύχαμε να εξαλείψουμε αυτήν την αποτροπιαστική πρακτική (σ.σ. τα βασανιστήρια). Γι αυτό υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο", αναφέρει ο Αχαλάια σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Κανάλι της αντιπολίτευσης, το TV9, είχε μεταδώσει μέσα στην εβδομάδα βίντεο στο οποίο ένας μισόγυμνος κρατούμενος της φυλακής αρ. 8 της γεωργιανής πρωτεύουσας εικονίζεται να κλαίει και να εκλιπαρεί για έλεος προτού τον βιάσουν με ένα γκλομπ.

"Είναι τρομακτικό να βλέπεις μια τέτοια απάνθρωπη μεταχείριση, όπου και αν γίνεται στον κόσμο, όπως θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα στενάχωρο να βλέπουμε κάτι τέτοιο σε μια χώρα μέλος του ΟΑΣΕ", δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ρικάρντο Μιλιόρι, , υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.