Πρώτος αλλά καταϊδρωμένος ο Νετανιάχου

Νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών αναδεικνύεται – όπως ήταν αναμενόμενο- ο Μπενιαμίν Νετανάχιου.

Σύμφωνα όμως με τα πρώτα exit polls, η επιθετική κεντροδεξιά παράταξη έχασε αναπάντεχα την απόλυτη πλειοψηφία καθώς οι κάλπες ανέδειξαν ένα έντονο κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νετανιάχου και ανέλπιστη άνοδο της κεντροαριστεράς.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Νετανάχιου (το Λικούντ του Νετανιάχου και το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτέινου του υπερθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν) κερδίζει 31 έδρες στην Κνεσέτ, την Βουλή των 120 εδρών. Το ποσοστό θεωρείται πολύ μικρό σε σχέση με τις 42 έδρες που είχε κερδίσει το Λικούντ στις προηγούμενες εκλογές.

Παρόλα αυτά,  ο Νετανιάχου ευχαρίστησε μέσω Facebook το λαό για την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία -έστω και με οριακή πλειοψηφία - λέγοντας χαρακτηριστικά: “είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν ότι θέλουν να συνεχίσω ως πρωθυπουργός και να σχηματίσω μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία κυβέρνηση" .

Το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) έκανε την έκπληξη αφού καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μπροστά από το Εργατικό Κόμμα και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα της Εβραϊκής Εστίας. Το Γες Ατίντ εκλέγει 18-19 βουλευτές έναντι 17 των Εργατικών.

 Συνολικά, ο σχηματισμός του Νετανιάχου μαζί με τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα αναμένεται να καταλάβουν συνολικά 61-62 έδρες στο κοινοβούλιο, έναντι 58-59 της κεντροαριστεράς.

Ακόμα και με τα απογοητευτικά ποσοστά και αποδυναμωμένος , ο Νετανιάχου φαίνεται να παίρνει για τρίτη φορά την εντολή και θα είναι και πάλι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε δεύτερη διαδοχική θητεία.