Τα πραγματικά θύματα του πολέμου στο Μάλι

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού -με την συνδρομή μονάδων από τη Γαλλία και άλλες αφρικανικές χώρες- συνεχίζονται κατά των ισλαμιστών ανταρτών, με βομβαρδισμούς θέσεων και σφοδρές, αμφίρροπες μάχες σε πόλεις και χωριά του βόρειου Μάλι.

Οι εικόνες που αφήνουν πίσω τους οι συγκρούσεις είναι ερειπωμένες πόλεις- με κατοίκους-ομήρους στα σπίτια τους επί ημέρες - ρημαγμένα χωριά και εξαθλιωμένοι ανθρώποι, που ήδη βρισκόντουσαν στα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ήδη χίλια άτομα έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ότι περίπου 700.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – ξεριζωμένοι από την βία- και να ζουν ως πρόσφυγες, με βασικές ελλείψεις σε ήδη πρώτης ανάγκης.

"Όταν επιστρέψει η ειρήνη θα γυρίσω σπίτι μου. Έφυγα χωρίς να πάρω τίποτα, μόνο με τα ρούχα που φορούσα, και πήρα μαζί μου τα πέντε παιδιά μου" λέει μια γυναίκα από το Τιμπουκτού, ένα από τα αιματηρότερα πεδία μάχης και συχνός στόχος των ισλαμιστών ανταρτών.