Νέο μήνυμα κατά της Δύσης από τους απαγωγείς της Αλγερίας

 Νέο απειλητικό μήνυμα κατά των ξένων δυνάμεων στο Μάλι στέλνουν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Αλ Κάιντα, καθώς ενισχύεται η διεθνής στρατιωτική δύναμη στο Μάλι κατά των ισλαμιστών ανταρτών που κατέχουν το βόρειο τμήμα της χώρας.

 Τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες από κράτη της Δυτικής Αφρικής και από το Τσαντ βρίσκονται πλέον επί του πεδίου. Η Διεθνής Αποστολή Υποστήριξης στο Μαλί, που αναμένεται να φτάσει σταδιακά να διαθέτει μια δύναμη χιλιάδων ανδρών, έχει σήμερα 830 στρατιώτες από το Τόγκο, το Μπενίν, τον Νίγηρα και την Νιγηρία, ενώ οι υπόλοιποι 170 είναι από το Τσαντ.

Οι αποστολές από την Δυτική Αφρική συμμετέχουν μαζί με τους 2.150 στρατιώτες της Γαλλίας και το στρατό του Μαλί στην προσπάθεια απώθησης των ισλαμιστών ανταρτών. Νωρίτερα σήμερα, γαλλικά και μαλινέζικα στρατεύματα ανακατέλαβαν την πόλη Ντιάμπαλι, όπου διεξάγονταν σφοδρότατες μάχες τις τελευταίες 5 ημέρες.

Η Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχος του Μαλί, έχει κάνει 140 εξόδους αεροσκαφών που συμπεριέλαβαν πλήγματα αφότου άρχισε αεροπορικές επιχειρήσεις την 11η Ιανουαρίου, σημείωσε ο Μπουρκάρ.   

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της οργάνωσης "Αυτοί που υπογράφουν με αίμα", Μουχτάρ Μπελμουχτάρ, εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα να προειδοποιεί ότι όλοι οι "σταυροφόροι" που συμμετέχουν στην επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών στο Μαλί, αποτελούν νόμιμο στόχο για τους υποστηρικτές του.

Ο Μπελμουχτάρ τονίζει ότι οι επιθέσεις εναντίον πολιτών από χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση θα συνεχιστούν για όσο διάστημα διαρκέσει η ξένη επέμβαση, ωστόσο πρότεινε να διεξαχθούν συνομιλίες για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Όπως είπε, οι ισλαμιστές κρατώντας τους ομήρους στην Αλγερία "άνοιξαν την πόρτα για διαπραγματεύσεις" με την κυβέρνηση της χώρας και τις χώρες της Δύσης, αλλά η αλγερινή κυβέρνηση δεν εκτίμησε την ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Από την πλευρά της , η Αλγερία ανακοίνωσε πως “δεν πρόκειται να αποστείλει ούτε έναν στρατιώτη στο Μαλί” και πως θα επαγρυπνεί για την ασφάλεια των συνόρων της.

“Η θέση της Αλγερίας είναι σαφής: η ακεραιότητα του Μαλί θα πρέπει να διατηρηθεί. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αύριο ένα 'Σαχελιστάν' στην αλγερινή μεθόριο”, δήλωσε ο δήλωσε ο Αλγερινός πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκ Σελάλ, Σύμφωνα με τον ίδιον, η ομάδα των ισλαμιστών είχε διεισδύσει από το βόρειο Μαλί, “απ' όπου είχε ξεκινήσει προ δύο μηνών”, δηλ. πριν από την επέμβαση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα .