Eννέα Ιάπωνες εκτέλεσαν οι ισλαμιστές στην Αλγερία

Εννέα Ιάπωνες έχουν εκτελεστεί από την Τετάρτη, από τους ισλαμιστές που συνέλαβαν την ημέρα εκείνη εκατοντάδες ομήρους στις εγκαταστάσεις εξόρυξης ομήρους κοντά στην Ιν Αμένας, δήλωσαν δυο Αλγερινοί, πρώην όμηροι.

"Οι δυο αλγερινοί μάρτυρες τόνισαν ότι οι ισλαμιστές σκότωσαν αρχικά τρεις Ιάπωνες που προσπάθησαν να κατέβουν από λεωφορείο το οποίο επρόκειτο να μεταφέρει ξένους στο αεροδρόμιο της Ιν Αμένας, περίπου 1.300 χλμ νοτιοανατολικά του Αλγερίου.

"Φοβηθήκαμε όλοι όταν ακούσαμε στις 05: 30 (τοπική ώρα) της Τετάρτης πυροβολισμούς. Ύστερα διαπιστώσαμε ότι είχαν σκοτώσει τρεις Ιάπωνες συναδέλφους μας που θέλησαν να κατέβουν από το λεωφορείο", δήλωσε ο δεύτερος μάρτυρας, ο οποίος εργάζεται για την ιαπωνική εταιρεία JGC.

Σύμφωνα με τους δυο Αλγερινούς, οι άλλοι έξι Ιάπωνες εκτελέστηκαν στις εγκαταστάσεις που διέμεναν οι υπάλληλοι.

Οι δυο Αλγερινοί πρώην όμηροι μίλησαν για τη βία που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια της τετραήμερης ομηρίας από την ομάδα "Υπογράφοντες με Αίμα" του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ.

"Έφθασαν στις εγκαταστάσεις (στις οποίες διέμεναν οι υπάλληλοι) και κατευθύνθηκαν στα δωμάτια των Ιαπώνων. Ένας τρομοκράτης φώναξε :'ανοίξτε την πόρτα' και στη συνέχεια άνοιξε πυρ. Δυο Ιάπωνες έπεσαν νεκροί και στη συνέχεια βρήκαμε άλλους τέσσερις Ιάπωνες νεκρούς", δήλωσε ο ένας Αλγερινός σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος ισλαμιστής είχε βορειοαμερικανική προφορά.

Εικοσιπέντε πτώματα ανακάλυψε σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο στρατός στις αλγερινές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην αλγερινή Σαχάρα.

Οι αλγερινές αρχές δεν έχουν κάνει γνωστή την ταυτότητα των θυμάτων ωστόσο ανάμεσά τους είναι Δυτικοί και Ασιάτες.

Μεταξύ των ξένων ομήρων, ο θάνατος των οποίων επιβεβαιώθηκε από τις χώρες τους, είναι ένας Γάλλος, ένας Αμερικανός, ένας Ρουμάνος, τρεις Βρετανοί και ένας ακόμα, κάτοικος Βρετανίας.

Τρεις ακόμα Βρετανοί είναι πιθανότατα νεκροί, ανακοίνωσε το πρωί ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Εξάλλου, η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της Ιν Αμένας μαζί με τη βρετανική BP και την αλγερινή Sonatrach, ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη πέντε Νορβηγών, ενώ η Μαλασία αναζητεί ακόμα δυο υπηκόους της.

'Ενας Κολομβιανός υπάλληλος της BP είναι ίσως μεταξύ των νεκρών ομήρων, δήλωσε ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάβ Μανουέλ Σάντος.