Τους 55 νεκρούς έφτασε ο τραγικός απολογισμός στην Αλγερία

Είκοσι τρεις όμηροι και 32 ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια της τετραήμερης επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας που είχαν καταληφθεί την περασμένη Τετάρτη από μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αλγερίας, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο APS, αναφέρει ότι οι ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν 685 Αλγερινούς εργαζόμενους και 107 αλλοδαπούς.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν πολυβόλα, τουφέκια, οβίδες όλμων, ρουκέτες, εκτοξευτήρες ρουκετών, χειροβομβίδες, διάφορα άλλα πυρομαχικά και εκρηκτικά αλλά και ξένες στρατιωτικές στολές.

Από τους 32 δράστες που σκοτώθηκαν οι τρεις ήταν Αλγερινοί. Οι υπηκοότητες των υπόλοιπων δεν διευκρινίστηκαν, όμως το υπουργείο ανέφερε ότι ανάμεσα τους υπήρχαν και ειδικοί στα εκρηκτικά.

Όσον αφορά τους ομήρους, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε απόψε ότι πέντε Βρετανοί σκοτώθηκαν ή αγνοούνται ενώ από τη Νορβηγία η εταιρεία Statoil ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μην έχει πληροφορίες για την τύχη πέντε εργαζόμενών της. "Φοβόμαστε ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε άσχημα νέα. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε περιγράφουν απίστευτες, φρικιαστικές εμπειρίες", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χέλγκε Λουντ.