Λουτρό αίματος στο Χαλέπι

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι -στην πλειοψηφία τους νεαροί φοιτητές - σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα από διπλή βομβιστική επίθεση στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού, την ώρα που το ίδρυμα ήταν γεμάτο από φοιτητές που έδιναν εξετάσεις.

Σωστικά συνεργεία και εθελοντές ανασύρουν συνεχώς πτώματα από τα ερείπια του κτιρίου και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθώς δεκάδες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και αρκετοί υποκύπτουν στα τραύματά τους.

"Ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των φοιτητών μας κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων ανέρχεται προς το παρόν στους 82 νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας, Μοχάμαντ Ουάχιντ Άκαντ.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο ελέγχεται από τον κυβερνητικό στρατό και η Δαμασκός απέδωσε τις επιθέσεις σε "ομάδες τρομοκρατών"- ο όρος που χρησιμοποιεί το καθεστώς για τους αντάρτες και τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. 

Αντάρτες και καθεστώς αλληλοκατηγορούνται για το μακελειό ενώ έκλεισε το ρωσικό προξενείο στο Χαλέπι.

Οι αντικαθεστωτικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως επρόκειτο για κυβερνητικό αεροπορικό βομβαρδισμό, ενώ στρατιωτική πηγή διαβεβαιώνει πως επρόκειτο για πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες, αστόχησε και έπεσε στο πανεπιστήμιο. Παρόλα αυτά, στον χώρο της έκρηξης βρέθηκαν δύο κατεστραμμένα αυτοκίνητα, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι βομβιστές αυτοκτονίας.

Εν τω μεταξύ, άλλοι 38 άνθρωποι -στην πλειοψηφία τους άμαχος πληθυσμός - σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς και μάχες σε διάφορες πόλεις της Συρίας. Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 10 άτομα έχασαν την ζωή τους από βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στη Χούλα. Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, δήλωσε πως η πόλη - όπου στις 25 Μαΐου 2012 είχαν σκοτωθεί 108 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά- είναι σήμερα "θέατρο βομβαρδισμών και καθημερινών επιθέσεων".

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν και στην πόλη Μοανταμίγια, έξω από την Δαμασκό, από τους οποίους έχασαν την ζωή τους- εκτός των άλλων και οκτώ μικρά παιδιά.