Συρία: Δεκάδες παιδιά νεκρά από βομβαρδισμούς

Σε μια από τις πιο σφοδρές επιθέσεις με τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και πυροβολικού , το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ισοπέδωσε προάστιο της Δαμασκού. 

Σύμφωνα με ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 36 ανθρώπους, 14 από τους οποίους ήταν παιδιά, σε ένα βομβαρδισμό περιοχών που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες στα περίχωρα της Δαμασκού.

Σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οκτώ παιδιά -ηλικίας από εννιά μηνών ως 14 ετών- και πέντε γυναίκες σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Μουανταμιγιάτ αλ-Σαμ, νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Τα έξι από τα οκτώ, ήταν αδέλφια.

Πλάνα από βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο δείχνουν να γυναίκες να κλαίνε πάνω από διαμελισμένα πτώματα παιδιών διασκορπισμένων σε έναν αγρό στην Ανατολική Γούτα, κοντά σε αντιαεροπορική βάση στα όρια της πόλης Μουλέιχα, πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Δαμασκού. "Το καθεστώς έχει τρελαθεί σήμερα με τους βομβαρδισμούς. Τα πλάνα που έρχονται είναι σπαραχτικά. Μεταξύ των νεκρών είναι μια μητέρα, η Χέμπα αλ-Λάχαμ, και τα τρία παιδιά της που έπαιζαν σε ένα χωράφι στη Χάζεχ", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Περισσότερα από 3.500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στους 22 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία. Χθες Κυριακή 14 παιδιά σκοτώθηκαν κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.

Την ώρα που ο εμφύλιος μαίνεται στη Συρία, η Ρωσία κάλεσε τους αντάρτες να κάνουν αντιπροτάσεις σε εκείνες που έκανε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ , προκειμένου να αρχίσει ένας διάλογος που θα μπορούσε να θέσει τέρμα στη διαμάχη.

Η ομιλία του Άσαντ πριν από μία εβδομάδα έγινε δεκτή με απογοήτευση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες την απέρριψαν. Οι σύροι αντάρτες τη χαρακτήρισαν ως μία νέα δήλωση πολέμου.

Ωστόσο η Ρωσία, η οποία έχει προστατεύσει τη Δαμασκό από μεγαλύτερη διεθνή πίεση προκειμένου να τερματίσει την αιματοχυσία, δήλωσε πως οι ιδέες του Άσαντ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.