Επιτυχής η πρώτη συνάντηση Χαμάς- Φατάχ

Σε πολύ καλό κλίμα εξελίχθηκε η συνάντηση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ. Οι δυο ηγέτες των αντίπαλων κομμάτων, που συναντήθηκαν σε αιγυπτιακό έδαφος υποσχέθηκαν να επαναλάβουν τη διαδικασία συμφιλίωσης.

Η συνάντηση, που τελείωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, είναι η πρώτη των ηγετών των αντίπαλων κινημάτων της Φατάχ και της Χαμάς από τον Φεβρουάριο του 2012.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης αντιπροσωπείες των δυο παλαιστινιακών παρατάξεων.

Και οι δυο Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν “να εφαρμόσουν τη συμφωνία συμφιλίωσης” που υπεγράφη μεταξύ των δυο κινημάτων στις 27 Απριλίου 2011, αλλά έως τώρα παρέμεινε "νεκρό γράμμα" λόγω των διαφορών στην εφαρμογή του.

Η Χαμάς και η Φατάχ, που ελέγχουν αντίστοιχα τη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν τεταμένες σχέσεις από την εποχή που το ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα της Χαμάς, κέρδισε τις εκλογές του 2006.

Ήρθαν όμως πιο κοντά μετά την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας στα μέσα Νοεμβρίου του 2012, αλλά και την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για το παλαιστινιακό κράτος, μια πρωτοβουλία του Αμπάς που υποστήριξε ο Μεσάαλ.