Πλήρες παλαιστινιακό κράτος θα ήθελε ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Να ενώσουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων κάλεσε τις αραβικές χώρες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Πρώτηε τάξεως ευκαιρία -και για πολλούς αφορμή της έκκλησης- είναι η όξυνση -αλλά και οι διπλωματικές εξελίξεις- στο παλαιστινιακό ζήτημα και η συριακή κρίση.

"Η τουρκο-αραβική συνεργασία και αλληλεγγύη θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για γρήγορη λύση των κρίσεων στην περιοχή ώστε να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα", τόνισε ο Νταβούτογλου ενώπιον αντιπροσώπων 21 χωρών, ανάμεσά τους 12 υπουργοί Εξωτερικών, σε τουρκο-αραβικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. Η επεκτατική δραστηριότητα του Ισλάμ θα ήταν προς το συμφέρον της Τουρκίας να χαλιναγωγηθεί από την ίδια.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου,όπως ήταν λογικό, έθεσε το παλαιστινιακό ζήτημα στην κορυφή της περιφερειακής πολιτικής ατζέντας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καθεστώς "κράτους-παρατηρητή" που απέκτησε η Παλαιστίνη από τον ΟΗΕ, αλλά επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δε θα έχει "εκπληρώσει το ηθικό, νομικό και πολιτικό χρέος της" στους Παλαιστινίους παρά μόνον όταν η Παλαιστίνη αναγνωριστεί πλήρως ως κράτος.

"Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει πλέον να επιτρέπει, μια ισραηλινή κυβέρνηση να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή με μια ανεύθυνη πολιτική και με την άρνησή της για ένα συμβιβασμό", πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

"Ήλθε ο καιρός να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στην πολιτική του Ισραήλ που καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή", πρόσθεσε.