Αναβλήθηκε η ορκωμοσία του Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δεν θα ορκιστεί την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου- την ημερομηνία που προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας- και θα ορκιστεί αργότερα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάτο Καμπέγιο.

Ο Τσάβες, ο οποίος νοσηλεύεται από τις 10 Δεκεμβρίου στην Κούβα, "δεν θα μπορέσει να παρουσιαστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για την ορκωμοσία του την Πέμπτη "βάσει των συστάσεων των γιατρών του" . Κατά συνέπεια και βάσει του άρθρου 231 του Συντάγματος, "η ορκωμοσία του θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου", πρόσθεσε ο Καμπέγιο.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και πολιτικλη κρίση καθώς ήδη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Ενρίκε Καπρίλες, ζήτησε σήμερα από το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να "αποφανθεί" σχετικά με την θεσμική κρίση που θα δημιουργηθεί, σε περίπτωση που ο Τσάβες δεν παρουσιαστεί στην ορκωμοσία του, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, την πέμπτη αναμένονται στο Καράκας μεγάλες διαδηλώσεις υποστήριξεις του καρκινοπαθή προέδρου, με την παρουσία πολλών αρχηγών κρατών "φιλικών χωρών" όπως ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ και ο πρόεδρος της Βολιβίας , Έβο Μοράλες.