Πολιτική θέση από την εκκλησία της Βενεζουέλας

Ανεβαίνει το πολιτικό και κοινωνικό θερμόμετρο στη Βενεζουέλα εν όψει την επικείμενη ημερομηνίας της ορκωμοσίας του Ούγκο Τσάβεζ. Η πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση της υγέιας του είναι ελλιπέστατη και αποπροσανατολιστική και όλα δείχνουν ότι ο δημοφιλής Τσάβεζ δεν θα καταφέρει να αναλάβει τα καθήκοντα του στις 10 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκτιμά πως ο Τσάβες -που νοσηλεύεται στην Κούβα εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες- ακόμα και εάν δεν επιστρέψει εγκαίρως, θα μπορούσε να ορκιστεί πρόεδρος για τρίτη θητεία, μόλις του το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Από την πλευρά τους αντιπολίτευση και επίσημη εκκλησία είναι αντίθετες σε αυτή την αναβολή. Οι υποστηρικτές του  Ενρίκε Καπρίλες κάλεσαν τους πολίτες να διαδηλώσουν, απαιτώντας να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα αρχηγού κράτους ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

"Υπάρχει ένας σαφέστατος όρος στο Σύνταγμα: όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να παρίσταται για να ορκιστεί, πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ένα άλλο εκλεγμένο πρόσωπο, δηλαδή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης", τόνισε ο Χούλιο Μπόρχες, βουλευτής του κόμματος Primero Justicia.

Αλλά και η Εκκλησία της Βενεζουέλας τάχθηκε κατά της αναβολής της ορκωμοσίας του Τσάβεζ, κρίνοντας "ηθικά απαράδεκτο" το να παραβιάζεται το Σύνταγμα "για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου".

"Αυτό που διακυβεύεται είναι το κοινό καλό και η υπεράσπιση της ηθικής. Η αλλαγή του Συντάγματος για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου είναι ηθικά απαράδεκτη", δήλωσε ο Μονσινιόρος Ντιέγκο Παντρόν, πρόεδρος της επισκοπικής Επιτροπής της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, πιστός σύμμαχος του Τσάβες, Ντιοσδάδο Καμπέλο , δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει επ’ αόριστον την ανάρρωσή του από την επέμβαση που υποβλήθηκε για την θεραπεία του καρκίνου και επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ορκωμοσία αποτελεί μία απλή τυπικότητα, η οποία μπορεί να τελεστεί οποιαδήποτε στιγμή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απουσία του Τσάβες από την τελετή δεν αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να του αποστερήσει την προεδρία, καθώς το Σύνταγμα δεν καθορίζει αμετάκλητα πότε πρέπει να ορκισθεί ο πρόεδρος ενώπιον στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, βάσει του Συντάγματος, θα κληθεί να αντικαταστήσει τον πρόεδρο σε περίπτωση παραίτησης, ή θανάτου του, έως ότου πραγματοποιηθούν οι επιβεβλημένες νέες εκλογές και αναλάβει ο καινούργιος πρόεδρος.