Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των 5 φερόμενων βιαστών

Ενώπιον του δικαστηρίου στο νέο Δελχί βρέθηκαν οι 5 κατηγορούμενοι που θεωρούνται δράστες του ομαδικού βιασμού που οδήγησε στο θάνατο της 23χρονης Ινδής φοιτήτριας. Στους άνδρες αναγνώστηκε το κατηγορητήριο που τους βαραίνει και η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη. 

Από τους 5 άνδρες και ακόμη ένας κατηγορούμενος, έφηβος, 2 αναμένεται να παρουσιάσουν στοιχεία που ίσως ελαφρύνουν την ποινή τους.

Ο άγριος ομαδικός βιασμός της άτυχης φοιτήτριας έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στην Ινδία αλλά και τη διεθνή κατακραυγή. Πολλοί -μεταξύ των οποίων και ο πατέρας της κοπέλας- ζητούν τη θανατική καταδίκη των βιαστών.

Η μεταγωγή των υπόπτων από τις φυλακές όπου κρατούνται στο δικαστήριο, έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς ο κόσμος απειλεί να τους λιντσάρει.

Σε συνέντευξη του ο πατέρας της κοπέλας ζήτησε να δημοσιοποιηθεί το όνομα της προκειμένου να βοηθηθούν άλλες κοπέλες- θύματα βιασμού. Οι ομαδικοί βιασμοί είναι συχνό φαινόμενο στην Ινδία, που όμως πρώτη φορά έλαβε τόση δημοσιότητα.  

Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη

Η Ινδή δικαστής, που έχει αναλάβει την υπόθεση, διέταξε η εμφάνιση σήμερα των πέντε κατηγορουμένων ενώπιον του δικαστηρίου να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Η έντονη αναταραχή που επικρατεί αυξάνει το φόβο επεισοδίων. "Η αίθουσα είναι κατάμεστη. Έχει καταστεί αδύνατο για το δικαστήριο να φέρει σε πέρας τη διαδικασία σ' αυτή την κατάσταση", δήλωσε η δικαστής Ναμρίτα Αγκαρουάλ, ενώ δικηγόροι διαδήλωναν θορυβωδώς.

Δικηγόροι που ασκούν τη δικηγορία στο συγκρότημα δικαστηρίων του Σάκετ, σε νότια περιοχή του Νέου Δελχί, διαδήλωναν εναντίον συναδέλφων τους που δήλωσαν εθελοντές για να υπερασπιστούν τους κατηγορουμένους, ηλικίας 19 ως 35 ετών, που κινδυνεύουν με την ποινή του θανάτου για την απαγωγή, το βιασμό και το φόνο μιας 23χρονης φοιτήτριας.

Η αίθουσα του δικαστηρίου, η οποία έχει περίπου 30 θέσεις, κατακλύσθηκε το μεσημέρι από περίπου 150 ανθρώπους, δεκάδες από τους οποίους ήταν δικηγόροι που δεν έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση και δημοσιογράφοι του ξένου Τύπου.