Ευρύς ανασχηματισμός στην αιγυπτιακή κυβέρνηση

Δέκα νέοι υπουργοί ορκίστηκαν σήμερα στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο του ευρέος ανασχηματισμού με τον οποίο ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, ελπίζει να κατευνάσει την αγανάκτηση των Αιγυπτίων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Πρόκειται για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Χεσάμ Καντίλ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Αύγουστο.

Τρείς νέοι υπουργοί ανήκουν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Τους ανατέθηκαν από τον πρόεδρο Μόρσι τα υπουργεία Εφοδιασμού, Τοπικής Ανάπτυξης και Συγκοινωνιών. Άλλαξαν ακόμα οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, ενώ οι άλλοι νέοι υπουργοί είναι όλοι τεχνοκράτες.

Στο υπουργείο Εσωτερικών αντικαταστάθηκε ο Αχμεντ Γκαμαλεντίν, στον οποίο καταλογίζεται έλλειψη πυγμής έναντι των λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως επισημαίνει το Γαλλικό πρακτορείο, και τη θέση του αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής του, στρατηγός Μοχάμεντ Ιμπραΐμ. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι τελικά ο Ελ-Μόρσι ελ Σαγιέντ Χεγκαζί, "προσωπικότητα-κλειδί" στο νέο γύρο διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ στο Κάιρο, αντικαθιστώντας τον Μομτάζ αλ Σαΐντ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει πρώτη φορά σήμερα, επιδιώκοντας να παράσχει εγγύηση σταθερότητας στο ΔΝΤ αλλά και στην κοινή γνώμη, όπως αναφέρουν πηγές της προεδρίας.