Εντυπωσιακή διαδήλωση της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας

Το τέλος της πενταετούς διάσπασης των δύο μεγάλων παλαιστινιακών παρατάξεων προέβλεψε ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καθώς, στην Λωρίδα της Γάζας διοργανώθηκε μια μεγαλειώδης διαδήλωση για την 48η επέτειο ίδρυσης του κινήματος της Φατάχ το 1965 από τον Γιάσερ Αραφατ.

Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Αμπάς διαδήλωσαν στην Γάζα με τις χαρακτηριστικές κίτρινες σημαίες, έπειτα από άδεια και υπό την ανοχή της ένοπλης ισλαμιστικής Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο στην Λωρίδα της Γάζας από το 2005, όταν περιόρισε την εξουσία της Φατάχ στη Δυτική Όχθη. 

"Σύντομα θα ανακτήσουμε την ενότητά μας," δήλωσε συγκινημένος ο Αμπάς σε τηλεοπτικό διάγγελμά του , του οποίου η δύναμη έχει περιοριστεί στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο του 2007 μεταξύ των δύο παρατάξεων.

Αξιωματούχοι της Φάταχ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η μαζική πορεία αποτελεί "σαφή ένδειξη και σαφές λαϊκό δημοψήφισμα ότι ο λαός στη Λωρίδα της Γάζας στηρίζει τον πρόεδρο Αμπάς".

Ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς δεν πήγε στη Γάζα για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις, αν και υψηλόβαθμα στελέχη της Φάταχ παρέστησαν ως αντιπρόσωποι.