Νετανιάχου: Απειλή για τον Αμπάς η Χαμάς

Η στρατιωτική ισλαμική οργάνωση της Χαμάς θα μπορούσε να εκδιώξει από τη Δυτική Όχθη την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, όπως ακριβώς έκανε στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου .

"Όλοι γνωρίζουν ότι η Χαμάς θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία στη Δυτική Όχθη, μετά από μία ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία, όπως συνέβη στη Γάζα"φέρεται να είπε ο Νετανιάχου σε μέλη εβραϊκής κοινότητας που συναντήθηκαν στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ, απαντώντας έμμεσα στις πρόσφατες προτροπές του Ισραηλινού προέδρου για διάλογο με τη Χαμάς.

"Ως εκ τούτου, νομίζω ότι η διπλωματική διαδικασία θα πρέπει να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα και σύνεση και όχι με αδικαιολόγητη βιασύνη", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, τρεις εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές , όπου θα επιδιώξει να ενισχύσει την υποστήριξή του μεταξύ των θρησκευτικών-εθνικιστών εποίκων και των υποστηρικτών τους.

Την περασμένη Κυριακή, ο Σιμόν Πέρες κάλεσε την κυβέρνηση να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, λέγοντας ότι ο Αμπάς ήταν ένας πρόθυμος εταίρος με τον οποίο μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί.

"Δεν υπάρχει πολύς χρόνος», προειδοποίησε Πέρες και υπεραμύνθηκε της προοπτικής διαλόγου με τη Χαμάς, αν επρόκειτο η οργάνωση να αποκηρύξει τη βία.

Τόσο το Ισραήλ όσο και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας αποφεύγουν επισήμως τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Το λεγόμενο Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής - η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες - απαιτεί από τη Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να τηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες Παλαιστινίων με το Ισραήλ, αν θέλει να αναγνωριστεί ως διπλωματικός παίκτης.