“Ψυχρός πόλεμος” για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία

Με βέτο απειλεί η Μόσχα αν επισπευσθεί η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στους 86 ανέρχεται ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από την επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε αργά σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν 30 παιδιά και 20 γυναίκες», ανέφερε το Παρατηρητήριο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο χθεσινός απολογισμός της μη κυβερνητικής οργάνωσης έκανε λόγο για 72 νεκρούς, ανάμεσά τους 20 παιδιά, 17 γυναίκες και παράλληλα για 160 τραυματίες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε με ανακοίνωση του πως τα θύματα της επίθεσης φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, ενώ και η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνισε ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες, έπειτα από την επίθεση, εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία που προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες όπως το αέριο Σαρίν.

Με βέτο απειλεί η Μόσχα

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είναι έτοιμη να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία, αν τα μέλη του Συμβουλίου επισπεύσουν τη διαδικασία ψηφοφορίας χωρίς την διεξαγωγή διαβουλεύσεων, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν ετοιμάσει προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που φέρεται να εξαπέλυσαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του συριακού στρατού και ζητούν την έναρξη έρευνας.

«Οι Δυτικοί σκοπίμως προσπαθούν να επιταχύνουν την διαδικασία και να υιοθετήσουν αυτό το σχέδιο ψηφίσματος το ταχύτερο δυνατό», τόνισε ο Γκατίλοφ σε Ρώσους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Sputnik. «Μπορούν σίγουρα να καταθέσουν αυτό το σχέδιο για ψήφιση χωρίς διαβουλεύσεις, αλλά θα λάβουν προφανώς το κατηγορηματικό μας βέτο», σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα σήμερα, η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να προχωρήσει σε μονομερή ανάληψη δράσης εάν το Συμβούλιο αποτύχει να λάβει μια απόφαση για συλλογική δράση.

"Η Ρωσία προβάλλει ψευδή γεγονότα"

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters απέρριψε σήμερα την εκτίμηση της Ρωσίας ότι το πολύνεκρο συμβάν πιθανόν οφείλεται στο ότι επλήγη αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών.

«Η Ρωσία προβάλλει (...) ψευδή γεγονότα τα οποία υποστηρίζουν μόνο η ίδια και το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Η Ρωσία επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, να προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση, σαν ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος να μην έχει μάτια, αυτιά ή τη δυνατότητα να καταλήγει σε συμπεράσματα μπροστά σε προφανή γεγονότα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξακριβώσει εάν η χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι το νευροτοξικό αέριο σαρίν, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.