Κατάπαυση του πυρός στην Συρία, μετά από 6 χρόνια πολέμου

Έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων - Από τη συμφωνία αποκλείεται το Ισλαμικό Κράτος,

Μετά από 6 χρόνια πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος και σύμμαχος του Άσαντ ανακοίνωσε σήμερα την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ο Πούτιν ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία και έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

«Ένα γεγονός συνέβη εδώ και λίγες ώρες. Όχι μόνο το περιμέναμε εδώ και καιρό, αλλά επίσης εργασθήκαμε πολύ για να το επιτύχουμε», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η συνολική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυκτα και θα ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη. Ωστόσο διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Από την πλευρά του, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε από την πλευρά του την έναρξη των προετοιμασιών για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, οι οποίες θα διεξαχθούν «σύντομα» στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

«Αρχίζουμε, μαζί με τους Τούρκους και τους Ιρανούς να προετοιμάζουμε τη συνάντηση της Αστάνα», δήλωσε ο Λαβρόφ, ενώ παράλληλα η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν δηλώσει την πρόθεση να είναι μαζί με τη Μόσχα εγγυητές ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Δαμασκό και την συριακή αντιπολίτευση, η οποία είναι πιθανόν να συνομολογηθεί στην Αστάνα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θέλουν να μοιράσουν τη Συρία οι σύμμαχοι Ρωσία και Ιράν και ο Ερντογάν 

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.

«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.