Ελληνοαμερικάνος πίσω από την αγγλόφωνη προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους

Η ιστορία του Τζον Γεωργελά, με καταγωγή από την Κρήτη, που άλλαξε το όνομά του σε Γιαχία Αμπού Χασάν και εντάχθηκε στις τάξεις των τζιχαντιστών

Το προφίλ του υπεύθυνου αγγλόφωνης προπαγάνδας και στρατολόγησης ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους παρουσιάζει δημοσίευμα του The Atlantic, με τίτλο «The American Leader in the Islamic State». 

Πρόκειται για τον 32χρονο σήμερα Τζον Γεωργελά: γεννημένος στο Τεξας με καταγωγή από την Κρήτη (και οι δύο γονείς, Τιμ και Μάρθα) και μεγαλωμένος ως χριστιανός σε οικογένεια με στρατιωτική παράδοση στις ΗΠΑ. 

Ως έφηβος ήταν αντιδραστικός, είχε προβλήματα υγείας και εξάρτησης από ουσίες και άρχισε να «ψάχνεται» ιδεολογικά και θρησκευτικά σε ηλικία. Από το 2001-2002, λίγο μετά τους Δίδυμους Πύργους, στράφηκε στο Ισλάμ.

Στη συνέχεια άλλαξε το όνομά του Γιαχία Αμπού Χασάν και άρχισε να ταξιδεύει στην Αίγυπτο και τη Συρία. 

Το 2003 βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου συνάντησε τη μετέπειτα σύζυγό του Τάνια, την οποία είχε γνωρίσει μέσω του διαδικτύου με κοινά ενδιαφέροντα το Ισλάμ και τα ναρκωτικά. Ταξίδεψαν μαζί σε Αίγυπτο και Συρία, όπου ο Γιαχία μπαίνει στις τάξεις της Αλ Κάιντα. 

Επιστρέφει στις ΗΠΑ όπου συνελήφθη από το FBI επειδή προσπάθησε να «χακάρει» την ιστοσελίδα της American Israel Public Affairs Committee. Το 2006 καταδικάστηκε σε 34 μήνες φυλάκισης ως φιλοτζιχαντιστής. Εκείνη την εποχή ζούσε στο βόρειο Τέξας. 

Το 2011 το ζευγάρι ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου έζησε για τρία χρόνια. Εκεί ο Γιαχία εντυπωσιάζει απλούς μαχητές και ανώτερούς με τις γνώσεις τους γύρω από το Ισλάμ ενώ διδάσκει βασικούς πυλώνες της προπαγάνδας του ISIS.

Με την πτώση του Μουμπάρακ εφυγαν για Τουρκία και στη συνέχεια στη Συρία, όπου ο Γιαχία μπαίνει για τα καλά στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που έχει αρχίσει να εδραιώνεται στον εμφύλιο. 

Παράλληλα, το όνομά του άρχισε να εμφανίζεται στα αγγλόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντυπα του Ισλαμικού Κράτους, όπου καλούσε ξένους μαχητές να υπηρετήσουν τη Σαρία στις χώρες που είναι αδύναμη.

Τον Σεπτέμβρη του 2013, φυγαδεύει την Τάνια και τα τρία τους παιδιά μέσω Τουρκίας και ο ίδιος μένει πίσω. Μπαίνει σε ομάδα μαχητών στο Χαλέπι και πολεμά στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και στα τέλη του 2014 τραυματίζεται σοβαρά και φεύγει για τη Ράκα της Συρίας.

 Εκείνη την περίοδο είναι το δεξί χέρι του Αμπού Μοχάμεντ αλ-Aντνάνι, τον εκπρόσωπο Τύπου της Οργάνωσης, επικεφαλή στρατηγικό αναλυτή και διοργανωτή των πράξεων τρομοκρατίας στο εξωτερικό. Τελικά, ο Γιαχία πείθει τον αρχηγό του ΙΚ, αλ Μπαγκντάντι και τους τοπικούς διοικητές να κηρύξουν την ίδρυση του Χαλιφάτου. 

Λόγω των γνώσεών του και το γεγονός ότι μιλά αγγλικά, οι τζιχαντιστές τον αξιοποιούν ως εκπρόσωπό τους και σήμερα θωρείται ο επικεφαλής παραγωγός της αγγλόφωνης προπαγάνδας του ISIS.