Λίβανος: Σχηματισμός κυβέρνησης «συνεννόησης» υπό τον Σάαντ Χαρίρι

Απαρτίζεται από 30 υπουργούς που προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος της χώρας

Εξι εβδομάδες μετά την εκλογή του προέδρου Μισέλ Αούν, νέα κυβέρνηση υπό τον Σάαντ Χαρίρι σχηματίσθηκε στον Λίβανο. Απαρτίζεται από 30 υπουργούς που προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος της χώρας, με την εξαίρεση του κόμματος των Φαλαγγιτών, που αρνήθηκε το χαρτοφυλάκιο που του προτάθηκε.

«Είναι μία κυβέρνηση συνεννόησης», δήλωσε ο Σάαντ Χαρίρι.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνονται νέα υπουργεία, όπως το υπουργείο Αντιμετώπισης της Διαφθοράς, μάστιγα της πολιτικής ζωής του Λιβάνου, και, για πρώτη φορά, μία Γενική Γραμματεία για τη Γυναίκα και μία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο 46χρονος Σάαντ Χαρίρι, σφοδρός αντίπαλος του συριακού καθεστώτος, επανέρχεται στην εξουσία έπειτα από ανάπαυλα πέντε ετών. Η κυβέρνησή του περιλαμβάνει δύο υπουργούς της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, μέλη της οποίας κατηγορούνται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο ότι σχεδίασαν την δολοφονία του πατέρα του Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Η κυβέρνηση θα έχει «ως πρώτη προτεραιότητα την εγγύηση της ασφάλειας απέναντι στις πυρκαγιές που ρημάζουν την περιοχή μας», δήλωσε ο Σάαντ Χαρίρι στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί «για να διαφυλάξει τη χώρα από τις αρνητικές συνέπειες της συριακής κρίσης».

Ο Σάαντ Χαρίρι ανακοίνωσε τη δημιουργία γενικής γραμματείας για τους πρόσφυγες, καθώς ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν έλθει από τη Συρία και ζητεί από την διεθνή κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της για να βοηθήσει τη χώρα να φέρει το φορτίο».

Ο Σάαντ Χαρίρι δήλωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση θα προετοιμάσει νέο εκλογικό νόμο εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017», ακανθώδες θέμα που διαιρεί τα πολιτικά κόμματα και τις θρησκευτικές κοινότητες σε μία χώρα όπου η πολιτική ζωή βασίζεται στην ισοτιμία ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.