Παγκόσμιες εκκλήσεις και πιέσεις για απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι

Ελπίδες ότι μπορεί να επανεκκινήσει άμεσα η επιχείρηση εκκένωσης των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα όλα τα μέρη στη Συρία να ξαναρχίσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι με «ασφαλή» τρόπο. Σύμφωνα με την Δαμασκό, η επιχείρηση διακόπηκε γιατί οι αντάρτες έπαιρναν μαζί τους πολίτες με την βία και έκρυβαν όπλα στις αποσκευές τους, κάτι που η άλλη πλευρά διαψεύδει.

Νωρίτερα, η Γαλλία γνωστοποίησε ότι θα πιέσει προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγγυηθεί πως η διαδικασία απομάκρυνσης στο Χαλέπι θα γίνει υπό τον συντονισμό διεθνών παρατηρητών, ότι θα διανεμηθεί στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια και ότι τα νοσοκομεία θα προστατευθούν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι, προκειμένου να επιτραπεί η συνέχιση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης των αμάχων στις ανατολικές συνοικίες της συριακής πόλης.

Από την πλευρά του, σύρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου, που έχει ανασταλεί, θα επαναληφθεί όταν επιτραπεί στους τραυματίες να εξέλθουν από τα πολιορκούμενα σιιτικά χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ.

Πηγή των σύρων ανταρτών δήλωσε πως η Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ-Σαμ, πρώην Μέτωπο Νόσρα, συμφώνησε να αφήσει τους τραυματίες να φύγουν από τα πολιορκούμενα σιιτικά χωριά. 

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, που υποστηρίζει στρατιωτικά τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει ασκήσει το βέτο που διαθέτει στο ΣΑ έξι φορές για να αποτρέψει την έγκριση αποφάσεων σχετικά με τον συριακό πόλεμο αφότου ξέσπασε το 2011. Η Κίνα έχει ασκήσει το δικό της πέντε φορές για το ίδιο ζήτημα.

Σε μια χωριστή συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο το Μεσανατολικό, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι η Μόσχα κάνει «κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης» στη Συρία και ειδικά στο Χαλέπι και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε πως το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι ο τερματισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας και η επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων».