Διαξιφισμοί ΗΠΑ και ΟΗΕ με τη Ρωσία στα ερείπια του Χαλεπιού

Η επιχείρηση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Άσαντ ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τη Μόσχα - Σωρεία ωμοτήτων καταγγέλλει η Ουάσινγκτον

Η επιχείρηση των δυνάμεων οι οποίες πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Συρίας στο ανατολικό Χαλέπι, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, τερματίστηκε, όπως ανακοίνωσε το βράδυ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατήγγειλαν μια «σύγχρονη εκδοχή του κακού» και μια σωρεία «ωμοτήτων».

Ο Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία που προβλέπει ότι οι αντάρτες θα εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, και ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν, απορρίπτοντας τις επικρίσεις τόσο του Οργανισμού όσο και δυτικών κρατών περί θανάτων αμάχων.

Τις τελευταίες ώρες «λάβαμε πληροφορίες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι ανεστάλησαν, έχουν τερματιστεί», είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της τεταμένης έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας. «Η συριακή κυβέρνηση έχει τον έλεγχο του ανατολικού Χαλεπιού», πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι τόνισε πως δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι οι πληροφορίες περί κατάπαυσης του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι δεν αληθεύουν, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σε θέση να τις επαληθεύσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ανακωχή στο Χαλέπι δεν θα σηματοδοτούσε κατ’ ανάγκη το τέλος της αιματοχυσίας στη Συρία, ενώ κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Θα παρακολουθούμε την κατάσταση στενά», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Προφανώς εάν είναι αλήθεια και πράγματι συνήφθη συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός που όχι μόνο θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς και τη βία αλλά θα επιτρέψει στους ανθρώπους να φύγουν από το Χαλέπι με ασφάλεια, θα χαιρετίσουμε» την εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε.

Πάντως, ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters στο Χαλέπι ανέφερε πως ο ήχος των βομβαρδισμών έχει σταματήσει για πολλή ώρα μετά την ανακοίνωση περί επίτευξης μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η παράδοση ή η αποχώρηση των ανταρτών από το Χαλέπι θεωρείται πως αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν έξι χρόνια.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σήμερα ότι έχουν πληροφορίες κατά τις οποίες Σύροι στρατιώτες και Ιρακινοί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 82 αμάχους σε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που ανακατέλαβαν. Το Χαλέπι ήταν η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011.

«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία και το Ιράν να αφήσει τους άμαχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι. «Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν. «Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας (...) Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα», είπε.

Ο Τσούρκιν από την πλευρά του επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει διαπιστώσει καμιά διάπραξη «παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει εκτελέσεις και βασανισμοί προσώπων που έχουν αιχμαλωτίσει οι δυνάμεις του.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν ευθύνονται για τις ωμότητες στο Χαλέπι. «Απορρίπτοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ για την απομάκρυνση (των ανθρώπων στο ανατολικό Χαλέπι) στέλνετε το μήνυμα στους παραστρατιωτικούς οι οποίοι σφαγιάζουν αθώους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν», είπε χαρακτηριστικά η Πάουερ.

«Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα--τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα», υποστήριξε.

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι. Κατά τον ίδιο, στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης παρέμεναν 50.000 άμαχοι και περίπου 1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση Τζαμπχάτ αλ Νούσρα.