Τουρκικό F16 κατερρίφθη στο κουρδικό Ντιγιάρμπακιρ

Ο πιλότος σώθηκε αφού πρόλαβε να ενεργοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης

Ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F16κατέπεσε σήμερα κοντά στην αεροπορική βάση στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος σώθηκε αφού πρόλαβε να ενεργοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης και να προσγειωθεί με ασφάλεια στο έδαφος. Ο ίδιος δήλωσε πως το αεροσκάφος κατέπεσε διότι κατερρίφθη.

Για το περιστατικό αναμένεται επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Από χθες, μετά την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία άρχισε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του PKK εκτός της Τουρκίας.

«Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις έξω από στάδιο ποδοσφαίρου με τους 44 – έως τώρα - νεκρούς και τους 150 τραυματίες και οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε  300 συλλήψεις,  για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

To Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι 291 στελέχη του συνελήφθησαν. Επιπλέον, ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τα κεντρικά γραφεία του, τα οποία, όπως καταγγέλλει, λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των εφόδων από τις τουρκικές αρχές το πρωί.

Ο ηγέτης του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και περίπου 10 βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως το HDP διατηρεί στενές διασυνδέσεις με το PKK και χαρακτηρίζει συχνά τα στελέχη του «τρομοκράτες».