“Πέρασε” και επισήμως το δημοψήφισμα Μόρσι

Με 63,8% εγκρίθηκε από τον λαό το νέο, αμφιλεγόμενο, Σύνταγμα, το οποίο είχε θέσει σε δημοψήφισμα ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με τα επίσημα αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Βάση αυτού, ο Μόρσι διευρύνει περαιτέρω τις εξουσίες του ενώ παράλληλα άνοιξε ο δρόμος και για τις βουλευτικές εκλογές, που προβλέπονται σε ορίζοντα δύο μηνών.

Η αντιπολίτευση, η οποία διαφωνεί με τον έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα του νέου συντάγματος και θέλει η Αίγυπτος να μείνει ένα κοσμικό κράτος, αμφισβητεί την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος και καταγγέλλει βία και νοθεία .  Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το οποίο βασίζεται στους νόμους της Σαρία, οι αντίπαλοί του Μόσρι βγήκαν στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές απέκλειαν δρόμους, έκαιγαν ελαστικά, και πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών.Αριστεροί και φιλελεύθεροι δηλώνουν ότι "το νέο Σύνταγμα δεν προστάτευσε τις θρησκευτικές μειονότητες και τις γυναίκες", κάτι όμως που η νέα κυβέρνηση . Σύμφωνα με την ηγεσία της χώρας, με την έγκριση του Συντάγματος απ τον λαό άνοιξε, για την Αίγυπτο, ένα νέο κεφάλαιο, "πολιτικής σταθερότητας".

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση σε όλες τις πλευρές να αναλάβουν δεσμεύσεις, να δεσμευθούν "να καταδικάζουν αλλά και να προλαμβάνουν τη βία" .

Η επικράτηση του "ναι" στο συνταγματικό δημοψήφισμα αποτελεί την τρίτη στη σειρά νίκη των ισλαμιστών μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, σε μια χώρα κομβική για τον αραβικό κόσμο.

Το διάγγελμα του Μόρσι

Διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό απηύθυνε ο Μοχάμεντ Μόρσι στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), στο οποίο ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα "διενεργήθηκε με πολύ μεγάλη διαφάνεια" και κάτω από την πλήρη εποπτεία των εφορευτικών επιτροπών, απορρίπτοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία του αποτελέσματος.

"Το Σύνταγμα επελέγη από το λαό με την ελεύθερη βούλησή του", τόνισε ο Μόρσι, που δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, προαναγγέλλοντας κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.