Αίγυπτος: Βία και νοθεία καταγγέλει η αντιπολίτευση

Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος Μόρσι δείχνουν ότι το 60% των Αιγυπτίων ψηφίζουν υπέρ του ισλαμικού νόμου που προωθεί ο Μουσουλμάνος πρόεδρος και πολλές γείτονες χώρες, όπως το Ιράν, έσπευσαν να συγχαρούν τον Μοχάμεντ Μόρσι για την νίκη.

Η αντιπολίτευση ωστόσο από την πλευρά της καταγγέλλει νοθεία, παρατυπίες και βία στις εκλογές και ζητά από την επίσημη εκλογική επιτροπή της χώρας να ελέγξει πολύ καλά τα στοιχεία της ψηφοφορίας, πριν ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υποστηρίζουν (και ελπίζουν) ότι το ξεκάθαρο “ναι” θα σταματήσει τον διχασμό στη χώρα.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί καθώς η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη και κατακερματισμένη φυλετικά και πολιτικά χώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Αίγυπτος θα μπει και πάλι σε προεκλογική περίοδο καθώς από το ισχύον σύνταγμα προβλέπεται ότι εντός τριών μηνών στη χώρα θα διεξαχθούν επίσημες βουλευτικές εκλογές.

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία και βία στις εκλογές του δημοψηφίσματος που διευρύνει τις εξουσίες του Αιγύπτιου πρόεδρου και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις βίας στην χώρα, οδήγησαν σήμερα στην υποβάθμιση το μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Αιγύπτου από τον Standard & Poor's .

Ο οίκος υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Αιγύπτου σε B- από B και και προειδοποίησε ότι είναι πιθανή η περαιτέρω μείωσή του εάν η πολιτική αναταραχή στη χώρα συνεχιστεί, αφού θεωρεί πως η κρίση υποσκάπτει την δυνατότητα της κυβέρνησης να λάβει σκληρές αποφάσεις για τα δημόσια οικονομικά.

Σε ανακοίνωση του πάντως αναφέρει ότι διατήρησε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Αιγύπτου σε B , τόσο για το χρέος της σε ξένο νόμισμα όσο και για εκείνο στο εγχώριο νόμισμα.