Την οριστική του καταδίκη περιμένει ο Όσκαρ Πιστόριους

'Αρχισε η ακροαματική διαδικασία της έφεσης που είχε υποβόλλει η εισαγγελία, να ξαναδικαστεί για προμελετημένο φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ

Ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους θα γνωρίζει πιθανότητα αυτή την εβδομάδα πόσα χρόνια κάθειρξης θα πρέπει να εκτίσει για τη δολοφονία της φίλης του, έπειτα από την κρίσιμη και τελεσίδικη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα με την παρουσία του ενώπιον δικαστηρίου της Πρετόρια.

Πρωτοδίκως ο Όσκαρ Πιστόριους είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας".Η εισαγγελία άσκησε έφεση και πέτυχε τα γεγονότα να επαναχαρακτηριστούν ως φόνος. 

Μετά την πρώτη καταδίκη του, ο πρώην αθλητής εξέτισε ποινή ενός έτους προτού τεθεί υπό περιορισμό κατ΄οίκον, όπως προβλέπει η νομοθεσία της Νότιας Αφρικής. Ο Πιστόριους δεν μπορούσε να φύγει από το σπίτι του παρά μόνο σε καθορισμένες ώρες και δεν μπορούσε να απομακρυνθεί περισσότερα από 20 χιλιόμετρα χωρίς άδεια. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, ο πατέρας του θύματος, Μπάρι Στέενκαμπ, μπορεί να ζητήσει να πάρει τον λόγο για να ζητήσει την επιβολή αυστηρής ποινής. Θα είναι η πρώτη φορά, από τη μοιραία νύχτα του φόνου, που ένας από τους γονείς ς του θύματος θα έχει πάρει τον λόγο ενώπιον δικαστηρίου. 

Ο πρώην αθλητής, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της νεαρής τοπ-μόντελ Ρίβα Στέενκαμπ τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, κινδυνεύει θεωρητικά με ποινή κάθειρξης 15 ετών το λιγότερο.

Ο 29χρονος, ντυμένος με σκούρο κοστούμι, έφθασε το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια, ενώ τηλεοπτικές κάμερες είχαν κατακλύσει το σημείο. 

Οι δικαστές ανέμεναν πως ο Όσκαρ Πιστόριους θα πάρει τον λόγο αυτή την εβδομάδα για να εκφράσει τις τύψεις του. Όμως η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κλήση στην έδρα ενός ψυχολόγου, μάρτυρα της υπεράσπισης, ο οποίος δήλωσε ότι ο νεαρός άνδρας πάσχει από κατάθλιψη και δεν είναι σε θέση να καταθέσει.

"'Εχει παρουσιάσει ενδείξεις και συμπτώματα μετα-τραυματικών προβλημάτων, ανησυχίας και κατάθλιψης", δήλωσε ο Τζόναθαν Σολτς. "Αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να καταθέσει. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή", πρόσθεσε.

Οκτώ έως δώδεκα χρόνια

Το ότι ο Πιστόριους δηλώνει ότι δεν είχε στόχο τη Ρίβα, αλλά πίστευε πως σκόπευε έναν διαρρήκτη που είχε μπει μέσα τη νύχτα στο σπίτι του, δεν αλλάζει τίποτε στην υπόθεση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ανοίγοντας πυρ, είχε σαφώς συνείδηση ότι μπορούσε να πυροβολήσει ένα ανθρώπινο πλάσμα.

Μετά τον χαρακτηρισμό του ως υπόπτου για φόνο, περιμένει να μάθει την ποινή του. Βάσει της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας, ο κατηγορούμενος πρώτα καταδικάζεται και στη συνέχεια προσδιορίζεται η ποινή του έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία όπου τα δύο μέρη προβάλλουν τα επιχειρήματά τους.

Ο Όσκαρ Πιστόριους θα πρέπει αυτή τη φορά να εκτίσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ποινής του προτού μπορέσει να κάνει αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους.